Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 48

Overzicht literair nieuws week 48

28 November 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2018

Hendrik Groen mag zichzelf de winnaar van de NS Publieksprijs 2018 noemen. Zijn boek Zolang er leven iswerd afgelopen week uitgeroepen tot het Boek van het Jaar 2018. Omdat Hendrik Groen onder een pseudoniem schrijft en liever niet in de belangstelling komt, nam de hoofdrolspeler uit de tv-serie Het geheime dagboek van Hendrik GroenKees Hulst de prijs voor de auteur in ontvangst. Voor de tweede keer heeft een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs gewonnen. Voor deze prijs geldt dat het boek wint dat de meeste stemmen krijgt van het publiek. Als winnaar ontving Hendrik Groen de eretitel Boek van het Jaar, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro én de NS-Bussiness Card OV Vrij eerste klas, waarmee hij een jaar lang gratis kan reizen.

Bron: Literatuurplein   

Schrijvers Kinderboekenweek 2019 bekend

Anna Woltz en André Kuipers zijn de auteurs voor de 65eKinderboekenweek die plaatsvindt in 2019. Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2019. Ruimtereiziger André Kuiper maakt het Prentenboek voor die week samen met illustrator Natascha Stenvert. Anna Woltz schreef op haar vijftiende jaar al columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Inmiddels is ze journalist en kinderboekenschrijfster. In totaal schreef ze 22 boeken. André Kuipers schreef tijdens een ruimtevlucht van 193 dagen een prentenboek voor zijn kinderen: André het astronautje. Dat boek werd vervolgd met drie delen.

Bron: Het Parool 

Hoofdredacteur Dikke van Dale stemt niet wegens spelling West Betuwe

Ton den Boon is de hoofdredacteur van de Dikke van Dale. Den Boon heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van de fusiegemeente West Betuwe niet gestemd. Er zou volgens hem een koppelstreepje ontbreken in de naam van de nieuwe gemeente. Hij is van mening dat het de gemeente West-Betuwe moet zijn. Weglating van het streepje is volgens den Boon een overtreding van de Spellingwet van 2006. Daarom bracht hij geen stem uit en noemt hij zichzelf een ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’. Dit liet hij weten in een tweet.

Bron: Tzum

42 schrijvers brengen UKV-verhalenbundel Kort & Prachtig uit 

Afgelopen zaterdag 24 november vond de boeklancering van de bundel Kort & Prachtig plaats. Een hoogtepunt in 2018 voor Schrijven Online, maar ook voor alle 42 schrijvers en uitgeefster Inanna van den Berg van Ambilicious. De enthousiaste schrijvers ontmoetten elkaar in onze Facebook-groep, Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen. Uit de 42 schrijvers is een zelfverkozen redactie opgestaan om de hele boel in goede banen te leiden en contact met de uitgever te onderhouden. Ze schreven in totaal 157 UKV’s voor een ontroerende, lachwekkende en bovenal unieke verhalenbundel.UitgeverijAmbilcious hoorde over dit bijzondere project, besloten de twee partijen direct samen in zee te gaan.

Bron: Schrijven Online 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Overzicht literair nieuws week 47
- 10 meest bijzondere boeken uit de Nederlandse literatuur van vóór 1880
- Digitale literatuur is hard aan het groeien


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN