Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 47

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 

VSB Poëzieprijs verandert in Grote Poëzieprijs

Afgelopen jaar bracht het VSBfonds als een van de grootste particuliere Nederlandse vermogensfondsen naar buiten dat ze de prijs van de VSB Poëzieprijs niet meer financieren. Volgens de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Poetry International zal de winnende bundel wel nog hetzelfde bedrag van 25.000 winnen. De naam van de VSB Poëzieprijs wordt echter veranderd in de Grote Poëzieprijs. Deze prijs werd in 1994 ingesteld. Het VSBfonds is van mening dat zo’n prijs niet meer in haar koers past. De komende twee jaar draagt de organisatie nog wel bij, om de overgang te versoepelen. De Grote Poëzieprijs 2019 wordt onder andere verzorgd door het Nederlands Letterenfonds.

Bron: Nu.nl   

Jilt Jorritsma wint eerste Joost Zwagerman Essayprijs

Zondag 18 november werd historicus Jilt Jorritsma uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Joost Zwagerman Essayprijs. Hij won met zijn essay Onthoofd. In dit essay schrijft Jorritsma over de aanslagen op het World Trade Center van 11 september 2001 waarna hij soepel overgaat richting de beeldhouwer Auguste Rodin en vervolgens naar Johannes de Doper en de kwantummechanica. Jorritsma heeft een geldbedrag van 7500 euro ontvangen, daarbij wordt zijn essay geplaatst in een tijdschrift of op een literair platform. 

Bron: Boekennieuws  

Groep Amerikaanse en Engelse redacteuren maakt kennis met Nederlandse literatuur (non-fictie fellowship)

Vorige week vond de Amsterdam Fellowships plaats. De Amsterdam fellowships is een programma van drie dagen waarin internationale redacteuren een stoomcursus krijgen over de Nederlandse literatuur. Het fellowship richtte zich op het Engelse taalgebied. De gewoonte voor een fellowship is dat er steeds een groep internationale redacteuren van literaire uitgeverijen wordt uitgenodigd, in dit geval Engelse en Amerikaanse redacteuren. Die redacteuren maken kennis met de Nederlandse literatuur, maar ook met hun Nederlandse collega’s, door onder andere verschillende Nederlandse uitgeverijen te bezoeken.

Bron: Letterenfonds 

Op 87everjaardag brengt Jan Terlouw eerste dichtbundel uit

Vorige week is auteur Jan Terlouw 87 jaar geworden. Op die dag bracht hij zijn eerste dichtbundel Gedichtegedachtenuit. De bundel bevat pakweg veertig verzen. Hier volgen een paar titels uit GedichtegedachtenOrkestDictatuurRotterdamEconomieWaddenzeeVertrokkenen Hans van Mierlo.

Bron: Nu.nl

Uitgeven