Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 46

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 

Tommy Wieringa wint Bookspot Literatuur- en Lezersprijs 2018

Met zijn boek De heilige Ritawint auteur Tommy Wieringa de Bookspot Literatuurprijs 2018. Voordat het televisieprogramma RTL Late Night dit vorige week bekendmaakte, werd Wieringa met De heilige Ritaook al tot winnaar uitgeroepen van de Bookspot Lezersprijs 2018. Voor deze prijs won hij een geldbedrag van 10.000 euro. Voor de Bookspot Literatuurprijs, voorheen ook wel ECI Literatuurprijs en AKO Literatuurprijs genoemd, ontving Wieringa een geldbedrag van 50.000 euro.

Bron: NOS 

BNNVARA zendt documentaire over Joost Zwagerman uit

Zondag 18 november zou de 55steverjaardag van Joost Zwagerman zijn. Zwagerman was een bekende schrijver, columnist en dichter die in 2015 overleed. In de avond van 18 november zendt BNNVARA een documentaire uit met als titel Voor alles bang geweest. De documentaire werd geregisseerd door Coen Verbraak. Verbraak laat in de documentaire collega’s en vrienden van Zwagerman aan het woord. Op 18 november vindt ook de eerste Joost Zwagerman Lezing plaats in Alkmaar, ter reflectie op het belang van literatuur en beeldende kunst en de relatie tussen deze twee domeinen.

Bron: BNNVARA

Tessa de Loo en Thomas Verbogt schrijven literaire boeken over Nijmegen

In opdracht van de gemeente Nijmegen gaan auteurs Thomas Verbogt en Tessa de Loo allebei een literaire roman schrijven, dat zich afspeelt in Nijmegen. Al eerder werd dit idee uitgevoerd door schrijver A. F. Th. van der Heiden. Van der Heiden schreef het boek De Ochtendgavewaar 35.000 exemplaren van werden verkocht. Het boek werd vooral door inwoners uit Nijmegen gekocht, vanwege de bekende locaties die in het boek voorkomen.

Bron: Gelderlander  

Kees van Kooten eigen column in Onze Taal

Schrijver en cabaretier Kees van Kooten schrijft vanaf nu voor een vaste column in het blad Onze Taal. In de columns geeft hij zijn mening over opvallende taalontwikkelingen. Kees van Kooten is bekend van Keek op de Week, een satirisch programma dat hij samen met Wim de Bie in de jaren tachtig en negentig maakte. Ook schreef hij vele boeken. Van Kooten is erelid van het Genootschap Onze Taal. Onze Taal wil de Nederlandse taal actief bevorderen.

Bron: Nu.nl 

Uitgeven