Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 45

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 
Nederland Leest t/m eind november

Op 1 november is de nationale leescampagne Nederland Leest gestart. In deelnemende bibliotheken kunnen leden een gratis boek ophalen. Het motto luidt: ‘Geef je mening, krijg een boek.’ De leden worden aangespoord het boek te lezen en er met anderen over te praten. Het thema van Nederland Leest 2018 is voeding. De campagne loopt de hele maand november. Op de website van Nederland Leestlees je welke activiteiten er door heel het land plaatsvinden.  (nederlandleest.nl)

Bron: Literatuurplein 

De eerste Joost Zwagerman Lezing

Op 18 november zal Simon Schama de eerste Joost Zwagerman Lezing houden in Alkmaar. Dit gebeurt ter ere van de 55stegeboortedag van Joost Zwagerman die in 2015 overleed. Joost Zwagerman was een bekende schrijvers, maar ook dichter en columnist. De lezing dient ter reflectie op het belang van literatuur en beeldende kunst en de relatie tussen deze twee domeinen. Simon Schama is een internationaal bekende schrijver en kunsthistoricus. Voordat de lezing begint, zal de winnaar van de Essayprijs bekend worden gemaakt.

Bron: Boekennieuws 

Pieter Waterdrinker wint Tzum-prijs voor mooiste zin

Pieter Waterdrinker won eind oktober de Tzum-prijs. Deze staat voor de mooiste zin uit een boek dat verschenen is in 2017. Waterdrinker heeft een beker gewonnen en een geldbedrag van 95 euro, voor elk woord uit de beste zin één euro. Hij won met de volgende zin uit zijn boek Tsjaikovkistraat 40‘Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken.’

Bron: Letterenfonds  

Franca Treur wint Zeeuwse Boekenprijs 2018

Afgelopen week won Franka Treur met haar roman Hoor nu mijn stemde prijs voor het beste Zeeuwse boek van 2018. Hoor nu mijn stemis een verhaal dat zich afspeelt in Zeeland waarin het hoofdpersonage op jonge leeftijd haar ouders verliest en later moet kiezen tussen het beklimmen van de maatschappelijke ladder en het gereformeerde geloof. De winnares ontving een geldbedrag van 1000 euro en kreeg een kunstwerk van de Zeeuwse kunstenaar Willy Leynse.

Bron: Boekennieuws 

Uitgeven