Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 44

Overzicht literair nieuws week 44

31 Oktober 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 
De Wereld Draait door maakt genomineerden NS-publieksprijs bekend

Afgelopen woensdag maakte het tv-programma De Wereld Draait Door bekend wie er voor het Boek van het Jaar 2018 zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs. De genomineerden zijn: Astrid Holleeder met Dagboek van een getuige, Tommy Wieringa met De Heilige Rita, Griet op de Beeck met Het beste wat we hebben, Esther Verhoef met Nazomer, Saskia Noort met Strombolien Hendrik Groen met Zolang er leven is. Deze boeken zijn de zes bestverkochte Nederlandse boeken van 2018. Het publiek mag tot en met 21 november stemmen. Het boek met de meeste publieksstemmen wint. De schrijvers maken kans op de eretitel, met daarbij een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman en 7500 euro . Ook mag de winnaar een jaar lang gratis reizen met de trein. 

Bron: NOS 

Frits van Oostrom ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2018

Met zijn boek Nobel Strevenmag Frits van Oosterom zichzelf de winnaar noemen van de Libris Geschiedenis Prijs 2018. De prijs staat voor het beste historische boek dat een algemeen publiek aanspreekt. Door de jury werd er gekeken naar of het boek een historisch onderwerp heeft, of het prettig leesbaar is geschreven en of het een gedegen historisch onderzoek als basis heeft. De prijs bestaat uit een bedrag van 20.000 euro. Op initiatief van onder andere Historisch Nieuwsblad en honderd Libris-boekhandels wordt de Libris Geschiedenis Prijs dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt.

Bron: Literatuurplein 

Uitgeverij Pluim richt schrijverscoöperatie op

Oprichter van de Amsterdamse literaire uitgeverij Pluim, Mizzi van der Pluim stelt in haar onderneming een belang van vijf procent ter beschikking voor de auteurs die schrijven voor haar bedrijf. Zo krijgen de schrijvers als mogelijkheid een veto in te zetten als zij een fusie of overname van Pluim niet gewenst vinden. Het bestuur van de schrijverscoöperatie bestaat momenteel uit: Vlaamse auteur Dimitri Verhulst en Nederlandse auteur Lieke Marsman. Het doel van de coöperatie is om de band met de schrijvers te versterken, in de hoop dat de auteurs minder snel geneigd zijn om over te stappen naar een andere uitgeverij.

Bron: Volkskrant 

Jan Wolkers Prijs 2018 naar Menno Schilthuizen

De Jan Wolkers Prijs is de prijs voor het beste natuurboek. Dit jaar ging de prijs naar evolutiebioloog Menno Schilthuizen met het boek Darwin in de stad.  In dit boek beschrijft Schilthuizen hoe de natuur zich aan de stad aanpast. De Jan Wolkers Prijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. De prijs is ontstaan op initiatief van Vroege Vogels, Het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro. Ook ontvangt hij een getekend zelfportret gemaakt door Siegfried Woldhek.

Bron: Literatuurplein 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Overzicht literair nieuws week 42
- Lolies van Grunsven over het werk van een literair agent: ‘Ik ben geen promotiemedewerker’
- Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten tijdens het schrijven – deel 2


Tags:
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!