Afbeelding

Bron: Pixabay

Overzicht literair nieuws week 42

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 

Donald Duck komt met speciale editie voor kinderen met dyslexie

Voor kinderen die moeite hebben met lezen bracht de Donald Duck een speciale editie uit. Het Regionaal Instituut voor Dyslexie en zes kinderen van 11 jaar met dyslexie brachten de samenwerking met het weekblad tot stand. In de speciale editie wordt gebruikgemaakt van een ander lettertype, zijn er meer regels aangebracht en meer wit tussen de woorden. Daarnaast zijn de verhalen iets korter en de tekeningen rustiger. Online was de speciale editie al snel uitverkocht. In enkele winkels zijn er nog exemplaren verkrijgbaar. De tweede druk komt binnenkort. Sanoma overweegt vaker een dyslexie-uitgave te produceren.

Bron: Onze Taal 

De Week van het Vergeten Boek: 20 t/m 26 oktober

Hebban organiseert volgende week voor de tweede keer de Week van het Vergeten Boek. Heb jij in je boekenkast ergens nog dat ene boek liggen waar je nog steeds niet aan toe bent gekomen? Dan is deze week misschien wat voor jou. Zoek het boek op en schrijf je via Hebban in om mee te doen. Hebban wil je een duwtje in de rug geven om dat boek dit keer écht te lezen en daar staat een leuke beloning tegenover. Lees er hier meer erover.

Bron: Hebban 

Maryse Condé winnaar van de alternatieve Nobelprijs voor literatuur

Dit jaar wint niemand de Nobelprijs voor de literatuur. De Zweede Academie, die jaarlijks deze prijs uitreikt, besloot dit al eerder in verband met de #MeToo-schandalen. Wel werd er een alternatieve prijs door de Nieuwe Academie uitgereikt. Maryse Condé mocht als winnaar deze prijs in ontvangst nemen. Condé is een 81-jarige schrijver uit de Caraïben. In haar werk stelt ze ontheemd zijn als belangrijkste thema. Het bekendste boek dat ze schreef met de titel Segou, dat in 1984 en 1985 werd uitgegeven, werd een wereldwijde bestseller. Veel van haar boeken zijn vertaald naar het Nederlands.

Bron: VRT  

35-jarig jubileum voor Uitgeverij Conserve met een prijsuitreiking en twee boekpresentaties

Om het 35-jarig jubileum op 21 oktober kracht bij te zetten wordt door Uitgeverij Conserve de winnares van de zesde Eline van Haarenprijs bekend gemaakt. De prijs is voor de beste dichtbundel van een dichteres onder de 35 jaar. De genomineerden zijn door de jury geselecteerd. De jury bestaat uit Anna Enquist, Neeltje Maria en Elly de Waard. De kanshebbers lezen ieder een gedicht voor en kunnen een geldbedrag van € 1250 en een kunstwerk van Arie de Bakker winnen. Daarnaast worden tijdens de viering van het jubileum twee boeken gepresenteerd: de jubileumuitgave Hier is zon, zee en zandvan Nicolaas Beets tot Adriaan van Dismet en het boek Wieteke van Dort, kind van twee culturen – schetsen uit een Nederlands-Indische familie van Hans Visser.

Bron: Boekenkrant 

Uitgeven