Afbeelding

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 41

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.Literair nieuws

Kinderboek Lampje van Annet Schaap wordt theatervoorstelling

Lampje, het kinderboek waarvoor schrijfster Annet Schaap dit jaar de Gouden Griffel ontving, wordt bewerkt tot een theatervoorstelling. Het boek gaat over de dochter van een vuurtorenwachter die elke avond het licht in de vuurtoren aansteekt. Wanneer op een stormachtige avond de lucifers op zijn, gaat alles mis. De voorstelling gaat in december 2019 in première in Maaspodium Rotterdam. Daarna volgt een theatershow door het land tot en met maart 2020.

Bron: NU.nl

Schrijver Dirk Ayelt Kooiman overleden

Op 2 oktober is Dirk Ayelt Kooiman overleden. De schrijver debuteerde in 1971 met de verhalenbundel Manipulaties, en in 1974 richtte hij samen met Thomas Graftdijk het literaire tijdschrift De Revisor op. In 1982 brak echt door met de roman Montyn, waarin hij het levensverhaal van schilder Jan Montyn optekende. Daarnaast schreef hij enkele filmscenario’s, waaronder die voor Prettig weekend, meneer Meijer van Orlow Seunke en De Dream van Pieter Verhoeff. Dirk Ayelt Kooiman werd 72 jaar.

Bron: NU.nl

Peter Verhelst wint Sybren Poletprijs 2018
Vlaming Peter Verhelst, dichter, romancier en theaterschrijver, is de winnaar van de Sybren Poletprijs. De Sybren Poletprijs is een grote prijs voor experimentele literatuur die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Verhelst is de schrijver van ruim vijftig dichtbundels, romans en theaterstukken. Tot zijn bekendste werken behoren de romans Tongkat en Memoires van een luipaard en de dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden. Hij ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre. 
De Sybren Poletprijs zal vanaf nu iedere drie jaar worden uitgereikt aan een Nederlandstalige auteur die schrijft in de geest van Polets werk. 

Bron: Neerlandistiek

BTW-tarief e-books gaat omlaag

Na maandenlang overleg hebben de Europese ministers van Financiën afgesproken dat het BTW-tarief op digitale boeken omlaag mag van 21% naar 6%. E-books worden hierdoor een stuk goedkoper. Het wetsvoorstel om het tarief gelijk te trekken met dat op papieren boeken en kranten werd ingediend door de Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere. Volgens hem is dit noodzakelijk, omdat mensen tegenwoordig anders lezen, en e-books soms duurder zijn dan papieren boeken. Dit terwijl voor het uitbrengen van een papieren boek relatief meer kosten gemaakt moeten worden. Het is nog de vraag vanaf wanneer het tarief omlaag gaat. Vanaf januari 2019 zal het verlaagde tarief juist weer verhoogd worden naar 9%, tegelijkertijd met de verhoging van de BTW-tarieven op dagelijkse levensmiddelen als groente en fruit.

Bron: iCulture

Uitgeven