Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 39

Overzicht literair nieuws week 39

26 September 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws. 
Literair nieuws

Onno Blom wint Biografieprijs 2018

Onno Blom heeft met zijn veelgeprezen Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers de Nederlandse Biografieprijs 2018 gewonnen. Deze literaire prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in de twee voorgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. In het juryrapport stond onder andere: ‘We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.’ In totaal dongen er meer dan 170 biografieën mee naar de prijs.

Bron: De Bezige Bij

Nelleke Noordervliet wint Constantijn Huygens-prijs

Schrijfster Nelleke Noordervliet, die in 1987 debuteerde met haar boek Tine of De dalen waar het leven woont, heeft de Constantijn Huygens-prijs 2018 gewonnen. Deze prijs wordt sinds 1947 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar de dichter en geleerde Constantijn Huygens. Noordervliet wint de prijs voor haar hele oeuvre. Ze schreef verhalen, essays, boeken over geschiedenis en meerdere succesvolle romans. Het laatste boek dat ze uitbracht is de roman Aan het eind van de dag.

Bron: NU.nl

Prentenboek Fabeldieren bekroond met Gouden Penseel

Het prentenboek Fabeldieren, geschreven door Floortje Zwigtman en met illustraties van Ludwig Volbeda, werd op 18 september bekroond met het Gouden Penseel. Sinds 1973 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek. De uitreiking was de opening van een tentoonstelling van illustraties in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Schrijfster Floortje Zwigtman won eerder al andere belangrijke prijzen, waaronder de Gouden Uil en de Gouden Zoen.

Bron: NU.nl

Bibi Dumon Tak introduceert genre non-fictiepoëzie over beesten

Bibi Dumon Tak, bekend door haar non-fictieverhalen over dieren, introduceert een nieuw genre: non-fictiepoëzie over beesten. In haar gedichtenbundel Laat een boodschap achter in het zand portretteert ze beesten, net als in haar verhalen, aan de hand van opvallende kenmerken. Veel van de gedichten zijn geschreven in een verrassende vorm, waaronder een chatgesprek tussen een wild zwijn en haar tamme zus, een rouwadvertentie voor de uitgestorven Pyrenese steenbok en een ingezonden brief over discriminatie geschreven door een okapi. De illustraties in het boek zijn gemaakt door Annemarie van Haeringen.

Bron: Trouw

Beste jongerenboek geschreven door Henk van Straten

Wij zeggen hier niet halfbroer, de biografie van Henk van Straten, is door een speciale jongerenjury verkozen tot het beste oorspronkelijke Nederlandse boek voor jongeren van 2018. ‘Een ontzettend komisch en levendig boek over 'jezelf vinden', dat elke tiener zou moeten lezen’, volgens voorzitter Sem de Muinck Keizer. Van Straten won 15.000 euro. Van de vertaalde boeken kwam The Hate U Give van Angie Thomas als winnaar uit de bus.
Met de bekendmaking van deze winnaars is op 21 september de Boekenweek voor Jongeren officieel begonnen. Deze duurt tot 30 september. De initiatiefnemers hebben als doel leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier in lezen laten ontdekken.

Bron: NU.nl 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 38
- Overzicht literair nieuws week 37
- Overzicht literair nieuws week 36
- Overzicht literair nieuws week 35


Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE