Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 36

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.Literair nieuws

FilmBoekenbal tijdens festival Film by the Sea

Van 7 tot en met 16 september vindt de twintigste editie van Film by the Sea plaats in Vlissingen: een festival voor film en literatuur, op een locatie aan zee. Om het 20-jarig jubileum te vieren, wordt dit jaar als nieuw element een FilmBoekenbal georganiseerd op zaterdag 8 september. ’s Avonds is er onder andere een theatershow te zien van de Literaire drie Saskia Noort, Georgina Verbaan en Stella Bergsma. Na de voorstelling kunnen bezoekers zich laten verrassen door muziek van een bigband, dj en songwriters en voeren andere artiesten leuke acts op.

Meer weten? Alle informatie die je nodig hebt is te vinden op www.filmbythesea.nl

Bron: Film by the Sea  

Zelfhulpboeken enorm populair

De stapels zelfhulpboeken die in de winkels liggen zijn onderhand huizenhoog. De verkoop ervan loopt goed: dit jaar was een toename van 3 procent op te merken en de omzet steeg met 4 procent. Marianne Power, die het zelfhulpboek Help me! schreef, kan de hype wel verklaren. ‘De mens heeft altijd een gids nodig in het leven.’ Vooral de boeken in de genres psychologie en mens & maatschappij zijn in trek, zoals boeken over stress, een burn-out of depressieklachten. Zijn ze ook effectief? Dat wordt vooralsnog niet echt getest.

Bron: NU.nl 

Kinderboekenweekdictee door Jan Terlouw

Tijdens de Kinderboekenweek (van 3 tot en met 14 oktober) wordt dit jaar voor het eerst een Kinderboekendictee georganiseerd door My Book Buddy, een organisatie die kansarme kinderen over de hele wereld ondersteunt en leert lezen, in samenwerking met Beeld en Geluid in Hilversum. Het dictee wordt geschreven door auteur Jan Terlouw, die hem ook zelf voorleest op 4 oktober. Hij voelt zich enorm betrokken bij het initiatief.
De gehele opbrengst van de avond gaat naar My Book Buddy.

Bron: Boekennieuws

Nieuwe schrijversprijs voor vrouwelijke schrijvers

In het Verenigd Koninkrijk heeft auteur en presentatrice Kate Jegede een nieuwe prijs gelanceerd: The Thinking Woman’s Writing Award. Een award voor vrouwen die filosofische non-fictie schrijven en kritisch denken. Het doel dat Jegede hiermee voor ogen heeft, is het vergroten van de zichtbaarheid van deze vrouwen. Momenteel zijn zij ondervertegenwoordigd in de filosofie, vindt ze. Ze hoopt een nieuwe generatie vrouwelijke filosofen te helpen bij het publiceren van hun werk.

Bron: The Bookseller 


De Volledige werken van Multatuli vanaf nu beschikbaar op DBNL

Multatuli wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers uit het Nederlands taalgebied. Vooruitlopend op het vieren van zijn tweehonderdste geboortejaar in 2020, zijn zijn Volledige werken op 3 september gepubliceerd in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. De teksten – inclusief de niet eerder gepubliceerde – zullen ook worden opgenomen op een nieuwe, interactieve website over Multatuli. Deze wordt in het Multatuli-jaar feestelijk gelanceerd, op initiatief van het Multatuli Genootschap en Krijn ter Braak.

Multatuli’s bekendste boek Max Havelaar dat voor het eerst verscheen in 1860 is vele malen herdrukt en werd in meer dan dertig talen vertaald.

Bron: Neerlandistiek.nl

Uitgeven