Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 32

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Ongepubliceerd verhaal van Ernest Hemingway verschijnt na 62 jaar

Er is een kort verhaal gepubliceerd van een van de grootste schrijvers allertijden, Ernest Hemingway. De Nobelprijswinnaar overleed in 1961, maar had vijf jaar voor zijn dood een brief naar zijn uitgever gestuurd. Hierin vertelde hij dat hij vijf nieuwe korte verhalen had geschreven waarvan hij zelf dacht dat ze waarschijnlijk saai waren, maar hij een paar wel erg grappig vond. De verhalen mochten van hem gepubliceerd worden als hij dood was. Eén van die verhalen, A Room on the Garden Side, wordt voor het eerst gepubliceerd door The Strand Magazine. Het verhaal heeft alle kenmerken van een echt Hemingway-verhaal: oorlog, wijn en mannelijke vriendschappen. In het Ritz-hotel vertelt een groep soldaten onder het genot van drank over de strijd, poëzie en romantiek.

Bron: CNN

België beslist braille- en luisterboeken vrij van auteursrechten te houden

Volgens het Marrakesh Verdrag uit 2013 moet iedereen toegang hebben tot boeken. Daarom blijft het omzetten van boeken naar braille- en luisterboeken in België ook in de toekomst vrij van auteursrechten, aangezien het Marrakesh Verdrag ook voor mensen met een leesbeperking geldt. Hierdoor kunnen organisaties als Luisterpunt makkelijker en sneller boeken omzetten. Momenteel zijn slechts vijf tot tien procent van de boeken omgezet. Het gaat dan vooral om oudere werken. Ook boeken van internationale auteurs kunnen nu omgezet worden, zodat mensen met een leesbeperking een groter aanbod kunnen genieten.

Bron: Het Laatste Nieuws

Bol.com bood gratis digitale boeken aan om leed zwarte zaterdag te verminderen

Het vervelendste gedeelte aan op vakantie gaan zijn vaak de ellenlange files op de snelweg. Er steekt elk jaar één dag met kop en schouders uit boven alle andere dagen als het op files aankomt: de gevreesde ‘zwarte zaterdag’. Aangezien deze dit jaar op 4 augustus viel, heeft Bol.com op 3, 4 en 5 augustus het leed wat verzacht door gratis digitale boeken uit te delen, in ruil voor een foto van het hectometerpaaltje waar de ongelukkige reiziger stilstaat. De webwinkel hoopt zo mensen te stimuleren om meer te lezen.

De timing van Bol.com is daarmee perfect. De afgelopen twee maanden zijn namelijk dubbel zoveel e-readers verkocht als normaal. Daarnaast zijn de afgelopen zomermaanden ook vijftig procent meer e-books verkocht.

Bron: CustomerTalk

Simone Antangana Bekono winnaar Poëziedebuutprijs Aan Zee

De Poëziedebuutprijs Aan Zee gaat dit jaar naar Simone Atangana Bekono. Met haar bundel hoe de eerste vonken zichtbaar waren wint ze een geldbedrag van € 1,500. Naast Bekono waren er nog vier debutanten door de jury geselecteerd: Dominique De Groen met Shopgirl, Joost Decorte met Stalker, Vicky Francken met Röntgenfotomodel en Laurens Ham met Mijn grote schuld. Zij hebben allemaal hun werk in 2017 gepubliceerd bij een uitgeverij.

De juryvoorzitter was Sarah Vankersschaever van De Standaard. De rest van de jury bestond uit dichter en kunstenaar Lies van Gasse, dichter en kunstenaar Willem Thies, dichter en recensent Martine Vandermaes en artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunst bij KAAP Hendrik Tratsaert. De jury koos voor Bekono omdat ze ongelofelijk mooi over woede kan schrijven, wat volgens de jury zelden flatterend is. Haar gedichten gaan namelijk over racisme en identiteit, en over haarzelf, waardoor haar woede ook precies en terecht genoemd wordt.

De Poëziedebuutrpijs Aan Zee is een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, in samenwerking met Theater aan Zee.

Bron: Tzum