Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 34

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Moeder Hugo Borst overleden

De moeder van schrijven en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Joke Borst overleed op 89-jarige leeftijd in het verpleeghuis waar ze woonde. Ze was het onderwerp van de kroniek Mijn ma, die Hugo Borst elke zaterdag bijhield in het AD Magazine. De columns die Borst over zijn moeder schreef werden bewerkt tot twee boeken: Ma en Ach Moedertje.

Hugo Borst besloot om tijdens de opname van zijn moeder de gang van zaken in het verpleeghuis op te schrijven. Dit zorgde voor een beweging die betere zorg in verpleeghuizen wil. De schrijver stelde samen met onderzoeker Carin Gaemers een manifest op: Scherp op ouderenzorg. Hiermee zorgde de schrijver ervoor dat het kabinet 2,1 miljard euro extra beschikbaar stelde voor verpleeghuiszorg. 

Bron: Nu.nl  

Biografie over onbekende leven schrijver en dichter Gerbrandt Bredero nu verkrijgbaar

De literair-historicus René van Stipriaan heeft een biografie geschreven over het vrij onbekende leven van de overleden schrijver en dichter Gerbrandt Bredero. Het boek is gisteren verschenen met de naam De hartenjager. Hier staan opvallende observaties in. Bredero walgde bijvoorbeeld soms van het bestaan.

Bredero schreef in acht jaar tijd honderden gedichten en meer dan tien voornamelijk kluchtige toneelstukken. Voorbeelden hiervan zijn Spaanschen Brabander, De klucht van de koe en Moortje. Voor Van Stipriaan is het niet duidelijk of Bredero uiteindelijk zelf voor zijn dood gekozen heeft. Eén ding weet hij wel zeker: het bekende verhaal dat Bredero overleed omdat hij door het ijs zakte is niet waar.

Bron: Nu.nl

Website zet vrijwilligers in om publiekdomeinboeken om te toveren

De website Standard Ebooks begint met het omzetten van publiekdomeinboeken om ze mooier te maken. Dit zijn boeken die vrij zijn van auteursrechten. Zo hoef je volgens de website nooit meer te kiezen tussen de gratis varianten, of de iets duurdere maar mooiere versies. Het doel is om de gratis publiekdomeinboeken dezelfde kwaliteit te geven als commercieel gepubliceerde boeken. Een boek kan publiek domein worden wanneer de auteursrechten verlopen. In Europa gebeurt dit bijvoorbeeld zeventig jaar na het overlijden van de auteur.

De website maakt gebruik van vrijwilligers om de distributie van de boeken te realiseren. Ongeveer tweehonderd boeken zijn door Standard Ebooks al geüpdatet met moderne typografie en andere details, waaronder mooiere kaften.

Bron: Bustle

Televisie zorgt wederom voor herintrede boek in de bestsellerlijst

Vorige week bleek de kracht van de televisie al een rol te spelen in de Bestseller 60, toen het boek 1493 weer in de lijst kwam te staan nadat het lof ontving in een uitzending van boekenpraatprogramma Moby Dick. Nu gebeurt hetzelfde na een uitzending van Zomergasten. Pieter Waterdrinker, auteur van Tsjaikovskistraat 40, zat hier aan tafel. Het boek stond wekenlang in de bestsellerlijst, maar was na week 22 van dit jaar uit de lijst verdwenen. Deze week staat het boek weer op plek 28.

Bron: Tzum