Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 33

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

BookSpot gaat met publieksshortlist werken

BookSpot gaat dit najaar een iets andere opzet geven aan de BookSpot Lezersprijs. Zo wil de organisatie de kans groter maken dat de BookSpot Literatuurprijs en de BookSpot Lezersprijs door twee verschillende schrijvers gewonnen worden. Het publiek mag nu een top drie kiezen uit een longlist van 25 boeken die door de vakjury geselecteerd zijn. Deze resultaten worden samengesteld tot een publieksshortlist van drie titels met de naam BookSpot Lezersprijs Top 3. Zo ontstaat de mogelijkheid dat de shortlist totaal verschilt met de keuze van de vakjury. De longlist van de jury wordt op 3 september bekendgemaakt. De dag erna mogen de lezers gaan stemmen.

Bron: Tzum

Nobelprijswinnaar voor de Literatuur V.S. Naipaul overleden

De Britse schrijver Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul (beter bekend als V.S. Naipaul) is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd gezien als een van de belangrijkste schrijvers van Engelstalige reisliteratuur. In 1971 won hij de Booker Prize voor zijn boek In a free state en in 2001 won hij dankzij zijn oeuvre de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij is zelfs door de Britse koningin Elizabeth II geridderd. Naipaul schreef voornamelijk over kolonialisme en de gevolgen daarvan. Zijn eerste boek kwam uit in 1957: The Mystic Masseur.

Bron: NOS

Graf Britse schrijver William Blake gevonden

Het is twee bewonderaars van de Britse schrijver William Blake (1757 – 1827) gelukt om zijn grafsteen te vinden. De reden dat het zo lang geduurd heeft voordat het graf van de kunstenaar gevonden werd, was omdat hij op het moment van zijn overlijden nog lang niet zo bekend was als na zijn dood. Maar door twee jaar lang archieven en stadsplannen te onderzoeken wisten de twee bewonderaars het graf te vinden. Het koppel, Carol en Luis Garrido, vertelden aan de Britse krant The Guardian dat ze de exacte locatie wilden weten, en zijn daarom zelf op zoek gegaan. Na de ontdekking heeft de Blake Society dertigduizend pond gespendeerd om de schrijver te voorzien van een grafsteen. De Society is opgericht om het werk van William Blake in ere te houden. De steen werd deze week onthuld.

Bron: Het Laatste Nieuws

Boekenpraatprogramma Moby Dick trekt bijna half miljoen kijkers

BN’ers aan tafel uitnodigen om over boeken te praten blijkt een succesvolle formule. Het nieuwe praatprogramma Moby Dick van Matthijs van Nieuwkerk haalde bijna een half miljoen kijkers. Met 484.000 kijkers haalde het programma  de 19e plek in de ranglijst van best bekeken programma’s op donderdag. Het programma heeft ook invloed op de boekverkoop: zo prees Ben Feringa het boek 1493 van Charles C. Mann. Het boek werd al in 2013 uitgegeven door Nieuw Amsterdam en staat nu weer op de 24e plek in de Bestseller 60.

Bron: Tzum