Afbeelding

unsplash

Overzicht literair nieuws week 35

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Beste bibliotheek ter wereld in Den Helder

Den Helder heeft de beste bibliotheek ter wereld. De bibliotheek in Den Helder, School 7, won namelijk de eerste prijs in de categorie ‘nieuwe bieb in een bestaand gebouw’. Deze prijs werd uitgeroepen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De juryleden waren erg onder de indruk van hoe de bibliotheek samenwerkt met lokale partners. Daarnaast vonden ze de bijzondere architectuur en inrichting ook goede kwaliteiten. Naast de titel wint de bibliotheek vijfduizend euro. Het was de enige Nederlandse bibliotheek die aan de wedstrijd deelnam. In totaal deden negentien andere bibliotheken mee. Vorig jaar werd School 7 al uitgeroepen tot de beste bieb van Nederland.

Bron: NOS

Vanaf 3 september nieuw online boekenprogramma

Hebban.nl, de website over boeken, en Jörgen Apperloo, bekend van het YouTubekanaal Vlogboek, slaan de handen ineen voor een nieuw online boekenprogramma. De eerste aflevering van het programma Boekblik zal op 3 september online verschijnen. Het online programma zal onder andere verwachte boeken, nieuwe boekverfilmingen en bijzondere evenementen behandelen. De tweewekelijkse afleveringen zullen zo’n drie tot vijf minuten duren, en het eerste seizoen gaat acht afleveringen tellen. De afleveringen worden uitgezonden op Hebban en Vlogboek.

Bron: inct

Klassieke boeken als Instagram Stories

Een bibliotheek in New York begint met een nieuwe manier om boeken aan te bieden. De bibliotheek gaat namelijk gratis klassieke boeken via Stories op hun Instagramaccount publiceren. Deze boeken, ,dat zei je net al bevatten op sommige stukken geluid en animaties en worden geïllustreerd. Het project begon met het boek Alice’s Adventures in Wonderland. Inmiddels zijn er ook al plannen om de komende maanden twee andere verhalen op Instagram toe te voegen: The Yellow Wallpaper, een kort verhaal van Charlotte Perkins Gilman, en de novelle van Franz Kafka, The Metamorphosis. Het doel met dit project is om jongeren meer te interesseren voor boeken en literatuur.

Bron: Vance

Autobiografie geschreven door Hitler nu beschikbaar

Deze week is de autobiografie van Adolf Hitler in Nederland verschenen. Dit is de eerste autobiografie van Hitler. Het boek bestond echter al langer op de naam van baron Adolf Victor von Körber. De Duitse historicus Thomas Weber ontdekte echter twee jaar geleden dat het boek door Hitler zelf is geschreven, in 1923.

In tegenstelling tot Mein Kampf mag deze autobiografie wel in Nederland verkocht worden. Mein Kampf krijgt wel binnenkort een wetenschappelijke versie die ook in Nederland verkocht mag worden.

De autobiografie, genaamd Adolf Hitler, zijn leven, zijn redevoeringen, telt volgens uitgever Gerton van Boom zo’n twintig pagina’s.

Bron: NOS