Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 38

Overzicht literair nieuws week 38

18 September 2018

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws. 

 
Volgende week: Boekenweek voor Jongeren

De week van 21 tot en me 30 september is het de Boekenweek voor Jongeren. Deze week is gericht op jongeren in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. In deze periode gaan schrijvers langs scholen om met ze in gesprek te gaan over het lezen en schrijven van boeken. Ook krijgen de jongeren in deelnemende boekwinkels een 3-PAKals geschenk, met drie korte verhalen die speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren zijn geschreven. Voorheen stond de week beter bekend als de Literatour. 

Bron: Boekblad 

Nog 5 boeken op de lijst voor de Jan Wolkers Prijs

In juli is de longlist met de 19 beste Nederlandstalige natuurboeken voor de Jan Wolkers Prijs 2018 al bekendgemaakt. Deze week maakte het radioprogramma Vroege Vogels bekend dat er 5 boeken van die lijst zijn genomineerd. De titels die genomineerd zijn: De Meerkoetvan Remco Daalder, Wierenvan Miek Zwamborn, Darwin in de stad van Menno Schilthuizen, Rotgrond bestaat nietvan Gerbrand Bakker en Binnenstebuitenvan Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet. De winnaar van de Jan Wolkers Prijs wordt op zondag 21 oktober bekendgemaakt en ontvangt 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek.

Bron: Vroege Vogels

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

Arend van Dam, auteur van de jeugdroman De reis van Syntax Bosselman, won deze week de Thea Beckmanprijs. Deze prijs reikt de jury jaarlijks uit aan het beste historische jeugdboek. De reis van Syntax Bosselmanvertelt het verhaal van een Surinamer die in 1883 voor de Wereldtentoonstelling samen met 27 landgenoten naar Nederland werd gebracht. Als persoon werd Syntax aan het Nederlandse publiek ten toon gesteld. Het boek is een combinatie van feiten en fictie. Van Dam wint met deze prijs een bedrag van 1.000 euro en een oorkonde.

Bron: NU.nl  

16 november: een symposium Literatuur voor de klas

‘Hoe kunnen we op basis van wetenschappelijk onderzoek bijdragen aan de literatuurdidactische praktijk (Nederlands en (Moderne) Vreemde Talen op middelbare scholen)?’ Dat is de vraag die centraal staat tijdens het symposium Literatuur voor de klas. Het symposium vindt plaats op vrijdag 16 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier vind je praktische informatie en het hele programma. 

Bron: Neederlandistiek

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie
- Overzicht literair nieuws week 37
- International Literature Festival Utrecht
- Vierde editie Nacht van de Literatuur op 22 september in Amersfoort


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN