Overzicht van literair nieuws – week 49

Literair nieuws in een overzichtBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van deze week.

‘Bonita Avenue’ wordt hoorspel

Van Peter Buwalda’s debuutroman Bonita Avenue (2011) wordt een hoorspel gemaakt. Dat staat vermeld op NRC boeken. Het boek is bewerkt tot een 20-delig hoorspel  in opdracht van de publieke omroep NTR. De eerste aflevering is op 10 januari 2014 om middernacht op Radio 1 te horen. Vanaf dan wordt elke vrijdagavond om middernacht een aflevering uitgezonden. De hoofdrollen in het hoorspel worden vertolkt door de acteurs Jaap Spijkers, Georgina Verbaan, Waldemar Torenstra, Carine Crutzen en Ariane Schluter. De roman Bonita Avenue werd in 2011 genomineerd voor allerlei literaire prijzen waaronder de Libris Literatuurprijs, de AKO Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Genomineerden BNG Literatuurprijs 2013

De BNG Literatuurprijs is een prijs voor jonge schrijvers met een recent oeuvre.
De genomineerden voor de BNG Literatuurprijs 2013 zijn:

Saskia de Coster met Wij en ik (Prometheus)
Joost de Vries met De republiek (Prometheus)
Wytske Versteeg met Boy (Prometheus)
Jamal Ouariachi met Vertedering (Querido)
Robbert Welagen met Het verdwijnen van Robbert (Nijgh & Van Ditmar)

De jury bestaat uit: Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (nrc.next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad). Zij kozen uit veertig inzending deze shortlist van vijf genomineerden. De uitreiking is op donderdag 23 januari 2014 in de Amstelkerk op het Amstelveld in Amsterdam. De winnaar ontvangt een kunstwerk en 15.000 euro.

Schrijver Manil Suri wint Bad Sex Award 2013

Met zijn boek City of Devi heeft Manil Suri de Bad Sex Award gewonnen. Dit is een de Britse literatuurprijs voor de slechtste seksscène in een roman. Lees hier de betreffende scène en het jurycommentaar. Suri stond voorheen met City of Devi op de longlist van de Man Booker Prize en op de shortlist voor de Faulkner awards.

Johannes van Damprijs 2014 gewonnen door Harold McGee

Vorige week vrijdag maakten De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam bekend dat Harold McGee de Johannes van Damprijs heeft gewonnen. Deze prijs is een oeuvreprijs voor een schrijver die zich sterk heeft ingezet voor de verspreiding van de kennis van gastronomie.

Harold McGee is een internationaal bekende auteur van boeken en artikelen. Hij schreef in 1984 On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen, in het Nederlands verschenen bij Nieuw Amsterdam onder de titel Over eten en koken. De prijs wordt op vrijdag 17 januari 2014 uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek, onderdeel van het eerste Amsterdam Symposium on the History of Food.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2013/12/03/de-coster-de-vries-en-versteeg-genomineerd-voor-bng-nieuwe-literatuurprijs/