Overzicht van literair nieuws

nieuws op literair gebiedBreng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week.

AKO Literatuurprijs 2014 krijgt Cohen als voorzitter

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 wordt voorgezeten door oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, dit meldt literair weblog Tzum. Cohen zegt over zijn nieuwe rol: ‘Verdwalen in een prachtig boek behoort tot de mooiste ervaringen van het leven’. Naast Cohen zal de jury van de AKO literatuurprijs 2014 bestaan uit: Joost de Vries,Veerle Vanden Bosch, Karl van den Broeck, Toef Jaeger en Daniëlle Serdijn.

De shortlist van VSB Poëzieprijs is bekend

De dichtbundels van onder andere Maria Barnas, F. van Dixhoorn en Micha Hamel zijn genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Dit staat in een persbericht van Poetry International, meldt NRC boeken. De volledige shortlist bestaat uit:

Jaja de oerknal van Maria Barnas (De Arbeiderspers, 2013)
De zon in de pan van F. van Dixhoorn (De Bezige Bij, 2012)
Bewegend doel van Micha Hamel (Atlas-Contact, 2013)
Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (De Bezige Bij, 2013)
Ritmisch zonder string van Antoine de Kom (Querido, 2013)

De VSB Poëzieprijs gaat naar de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. De winnende dichter ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van Maria Roosen. De prijswinnaar wordt bekend gemaakt Op 29 januari wordt. Dit is vlak voor de Poëzieweek 2014 die loopt van 30 januari tot en met 5 februari.

Nobelprijswinnaar schrijfster Doris Lessing is overleden

Nobelprijswinnaar Doris Lessing (1919-2013) is gestorven. Dat melde de Britse krant The Guardian op 17 november. Ze is vierennegentig jaar geworden. Ze heeft meer dan vijftig werken geschreven waaronder The Golden Notebook (1962) en The Grass is Singing (1950). Zij schreef ook  toneelstukken, poëziebundels en non-fictieboeken. In 2007 ontving Lessing de Nobelprijs voor de Literatuur. Lees hier meer over Lessing.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2013/11/19/barnas-van-dixhoorn-en-hamel-op-shortlist-vsb-poezieprijs-2014/