Afbeelding

Pers

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 49

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Ophef rondom ironische column van Akyol

Onlangs schreef de bekende Nederlandse schrijver en columnist Özcan Akyol een ironische column in het AD, die inspeelde op het sinterklaasfeest. Hierin zou Akyol zogenaamd beledigd zijn over het feit dat er geen chocoladeletter bestond voor de letter ‘Ö’ (een letter die onder andere in de Turkse taal voorkomt). Op Twitter gereageerde een hoop mensen geïrriteerd op de column, waarbij ze de ironie over het hoofd zagen.

Snoepfabrikant Jamin reageerde wel enthousiast op de column met: ‘Lastig, maar een briljant idee van Eus.’

Zelf reageerde Akyol ook op het voorval: ‘Mijn absurde ironie is niet opgewassen tegen de bizarre werkelijkheid. Met een glansrol voor Jamin.’

Bron: Tzum.Info

Twee leden van Nobelcomité voor Literatuur stappen op

Twee leden van het Nobelcomité voor Literatuur zijn opgestapt. Het gaat om de Zweedse leden Kristoffer Leandoer en Gun-Britt Sundström. Volgens Leandoer is zijn vertrek een reactie op het trage tempo van de commissie; en niet op de controversiële toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan de Oostenrijkse Peter Handke. Handke bagatelliseerde in een aantal van zijn boeken namelijk de Servische massamoorden tijdens de Joegoslavische oorlogen. Zijn Nobelprijs deed daardoor de nodige stof opwaaien.

Vorig jaar traden er verschillende leden van de commissie voor de Nobelprijs af na een schandaal rondom de echtgenoot van jurylid Katarina Frostenson die destijds beschuldigd werd van verkrachting.

Bron: Tzum.Info

Shortlist BNG Bank Literatuurprijs is bekend

Gisteren is de shortlist voor de BNG Bank Literatuurprijs bekendgemaakt. De genomineerden zijn Willemijn van Dijk met Het wit en het purper, Tom Hof Hofland met Vele vreemde vormen en Niña Weijers met Kamers Antikamers. De 4-koppige jury bestaat uit Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen) Jacqueline Bel (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU) Arie Storm (schrijver en criticus) en Arjan Peters (redacteur van de Volkskrant en literatuurcriticus).

De winnaar zal op 16 januaribekend worden gemaakt.

Bron: Tzum.Info

Foto: Pixabay