Afbeelding

Koffie!

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 48

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


NS Publieksprijs uitgereikt aan Martine Bijl

De NS Publieksprijs van dit jaar gaat naar Martine Bijl met haar boek Rinkeldekink. Deze uitreiking is extra bijzonder, omdat Bijl in begin dit jaar overleed aan de complicaties van een hersenbloeding.

Rinkeldekink gaat over de hersenbloeding die Bijl in 2015 opliep, en de daaropvolgende langdurige revalidatie, opstekende depressie en een periode vol angsten en wanen. Volgens een beschrijving op boekensite Hebban is het een boek ‘over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen’ en schrijft Bijl indringend, eerlijk en met wrange humor zonder opsmuk.

De uitreiking werd bekend gemaakt tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) door presentator Matthijs van Nieuwkerken. Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl, nam de prijs in ontvangst.

Bron: LiterairNederland.nl

Drukfoutje bij verhalenbundel Jeroen van Kan

Soms kan het voorkomen dat een foutje in een boek aan het controlerend oog van de drukkerij en de schrijver ontsnapt. Zo’n foutje was ook te vinden in de verhalenbundel van Jeroen van Kan. Op de titelpagina van de bundel Hoe Matt een dode vis werd staat in plaats van ‘hoe’ ‘hoet’.

Het drukfoutje is inmiddels gespot en de oude drukken worden deze week vervangen door een nieuwe oplage.

Bron: Tzum.Info

Pastorale is DWDD boek van de maand

Gisteravond werd het DWDD boek van de maand bekend gemaakt door het DWDD-boekenpanel. Het gekozen boek is Pastorale van Stephan Enter. Jurylid Grietje Braaksma noemt het ‘een pareltje’. ‘Het predikaat klassiek gaat hier zeker op’ aldus Braaksma.

Pastorale gaat over een zomer in het fictieve Brevendal, een klein dorp met een tweedeling tussen de Molukkers en gereformeerden. De hoofdpersoon Oscar kijkt uit naar het moment dat hij eindelijk kan gaan studeren en het saaie dorp achter zich kan laten. Het boek behandelt onderwerpen als: onmogelijke verliefdheid, de zoektocht naar geluk uit je kindertijd en de woede van een KNIL-militair die door Nederland de rug wordt toegekeerd.

Bron: Tzum.Info

Pleidooi tegen de Engelse taal

Gisteren was de presentatie van Against English, een pleidooi tegen de dominantie van de Engelse taal in Nederland. Schrijvers van deze bundel keerden zich onder andere tegen de verdringing van Nederlands als onderwijstaal en de aanwezigheid van Engels in het publieke domein.

Deze mening wordt gedeeld In een essay van de Groene Amsterdammer, waarin Daniël Rovers zich uitlaat over pretentieus gebruik van Engelse termen in de Nederlandse taal, veelgemaakte fouten (‘een beslissing maken’, een letterlijke vertaling van ‘making a decision’) en het overschakelen van Nederlands op Engels wanneer een Nederlander in gesprek is met iemand met een buitenlands accent

Joris Oddens, onderzoeker Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Padua, geeft een tegenargument bij het pleidooi: ‘Een fundamenteel probleem van het pleidooi tegen Engels is dat het ervan uitgaat dat meer Engels noodzakelijkerwijs leidt tot een slechtere beheersing van het Nederlands. Dit is niet hoe het talig brein werkt. Het is heel goed mogelijk om meerdere talen vloeiend te beheersen en er zijn genoeg voorbeelden van geslaagde meertalige samenlevingen in heden en verleden.’

Bron: Groene.nl, Neerlandistiek.nl

Foto: Pixabay