Afbeelding

Typemachine

Pixabay

overzicht literair nieuws week 46

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

‘Huis van Alle Talen’ geopend in Openbare Bibliotheek Amsterdam

Sinds zaterdag 2 november is het Huis van Alle Talen officieel open. Het Huis heeft een eigen loge in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waarin ruim 300 vertalingen van Nederlandse literatuur uit de hele wereld te vinden zijn. Het letterenfonds heeft vertalingen van zowel hedendaagse als klassieke auteurs gedoneerd aan het Huis.

De loge is te vinden op de tweede verdieping van de bibliotheek, en biedt de keuze om er boeken ter plekke te lezen of een boek te lenen. 

Er zijn naast het Letterenfonds nog 11 partners in samenwerking met het Huis vorm en inhoud geven aan collecties en activiteiten.  Een van de partners is ‘El Hizjra.’ De stichting zet zich in voor het Arabische cultureel erfgoed, waaronder ook de literatuur. De collectie van El Hizjra bevat Arabische opkomende literatuur en klassiekers, die zijn vertaald naar onder andere Engels en Nederlands.

Bron: Boekennieuws.nl

Publieke intellectuelen: Vladimir Nabokov op 4 december

Op 4 december om 20:00 vindt het programma ‘Publieke intellectuelen: Vladimir Nabokov’ plaats in De Balie in Amsterdam. Verschillende sprekers gaan hier in op de Russische schrijver Vladimir Nabokov. Nabokov moest Rusland en Duitsland ontvluchten ten tijde van de Oktoberrevolutie (1917) en de opkomst van het Naziregime (1940). Op deze avond gaan de sprekers samen met het publiek op zoek naar het engagement van een schrijver die weinig op had met maatschappelijke interpretaties van zijn werk, maar die zich tegelijkertijd in een van de meest turbulente periodes uit de geschiedenis bevond. Het centrale thema van de avond is dan ook ‘het totalitarisme’. Nabokov moest herhaaldelijk vluchten voor totalitaire regimes en werd hierdoor voorvechter van het individu tegenover dogmatisme en conformisme. 

Schrijver Jamal Ouariachi zal een essay voordragen over Nabokovs werk en engagement. Meer informatie over de avond vind je hier

Bron: Debalie.nl

Zeeuwse Boekenprijs uitgereikt aan Te Gussinklo

De Zeeuwse Boekenprijs gaat dit jaar naar Wessel te Gussinklo voor zijn boek De hoogstapelaar. Het boek vertelt het verhaal van de zeventienjarige blaaskaak Ewout Meyster, die denkt de wereld te begrijpen. Vol zekerheid wil hij met zijn oordelen en adviezen zijn vrienden en de wereld verbazen. Hij legt zijn ‘naïeve’ vrienden uit hoe je een echte persoonlijkheid wordt, en wat je moet doen om belangrijk te worden. In zijn gesprekken probeert hij zijn ‘eigen superioriteit’ te beoefenen.

De Zeeuwse boekenprijs is een prijs voor het beste Zeeuwse boek van het jaar. Hieronder vallen boeken die zijn geschreven door een Zeeuwse auteur en/of overeen Zeeuws onderwerp gaan. De winnaar krijgt 1000 euro en een kunstwerk van Tonnie Dieleman.

Bron: Tzum.info

Foto: Pixabay

Uitgeven