Afbeelding

Koffie!

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 45

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws. 

Europese literatuurprijs 2019 naar Onder de Drachenwand

Afgelopen zondag ontvingen auteur Arno Geiger en vertaler Wil Hansen de Europese Literatuurprijs 2019 voor het boek Onder de Drachenwand. De prijs werd uitgereikt op het Crossing Border Festival in Den Haag. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste hedendaagse Europese roman waarvan in het afgelopen jaar een Nederlandse vertaling is verschenen. De schrijver ontvangt 10.000 euro en de vertaler 5.000 euro.

Onder de Drachenwand is een roman over een veteraan die een bestaan probeert op te bouwen op het Oostenrijkse platteland te midden van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de jury is het boek ‘een knap opgebouwd en diep humanistisch verhaal over leven en liefde in tijden van dood en verderf.’

De prijs werd door juryvoorzitter Abdelkader Benali uitgereikt aan Geiger en zijn vertaler Wil Hansen.

Bron: Tzum.info

Prix Goncourt gaat naar Jean-Paul Dubois

De ‘Prix Goncourt’ - een van de belangrijkste Franse literatuurprijzen -  gaat dit jaar naar Jean-Paul Dubois. Dubois ontving deze prijs voor zijn boek Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (In het Nederlands simpelweg vertaald als: Een Frans leven). Andere genomineerden waren Jean-Luc Coatalem met La part du fils, Olivier Rolin met Extérieur en Amélie Nothomb met Soif. 

Een Frans leven gaat over de alleenstaande man Paul Blick. In het boek herinnert Blick zich zijn leven in de tweede helft van de twintigste eeuw, in het Frankrijk van president Pompidou. Het boek is komisch, droevig en ontroerend.

Dubois kreeg naast de prijs het symbolische bedrag van 10 euro.

Bron: Tzum.info

Gouden boek status voor lieve Mama

De thriller Lieve mama van Esther Verhoef is bekroond met een Gouden Boek. Het boek kreeg de ‘gouden status’ omdat er sinds 2017 meer dan 200.000 exemplaren van zijn verkocht. 

Lieve mama gaat over een gelukkig getrouwd koppel dat na een mislukte overval verwikkeld raakt in een gruwelijk moordcomplot, waarna zich een horrorscenario ontvouwt.

Over de bekroning zegt Verhoef: ‘Dat maar liefst 200.000 Lieve mama’s hun weg hebben gevonden naar de lezers, en nog veel meer mensen mijn boek hebben gelezen en ervan hebben genoten, ik kan me geen grotere eer voorstellen! Ik wil iedereen die aan Lieve mama meegewerkt heeft, mensen van de uitgeverij en de boekhandelaren van harte bedanken voor hun inzet en vertrouwen. En met de gelijknamige serie waarvoor binnenkort de opnames starten en mooie, goed ontvangen vertalingen in Amerika, Engeland, Duitsland en binnenkort ook Zuid-Afrika, hoop ik dat Lieve mama nog een heel lang leven mag hebben.’

Bron: CPBN.nl

Foto: Pixabay

Uitgeven