Afbeelding

kranten

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 43

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Uitreiking gouden kookboek 2019

Van 10 tot 18 november is het Kookboekenweek 2019, en dit betekent dat het ‘gouden kookboek’ wordt uitgereikt. De prijs gaat naar het beste Nederlandse kookboek van het voorgaande jaar.

De shortlist van de genomineerden is al bekend gemaakt. De genomineerden zijn:

  • Bouillon: een basis-kookboek van Jean Beddington
  • Brits Bakboek: een ‘must have’ voor bakliefhebbers, van Regina Ysewijn
  • Eten met Nijntje: veertig recepten rondom Nijntje, van Samuel Levie
  • Indorock: de Indonesische keuken op uitdagende manier, van Vanja van der Leesden
  • Najat: een kookboek van ‘World’s best Moroccan Cuisine’ winnaar Najat Kanaache

Op 7 november wordt het ‘gouden kookboek’ aan de winnaar overhandigt. De vakjury zal van alle genomineerden verschillende recepten bereiden, en op basis daarvan wordt het besluit genomen.

Bron: Boekennieuws.nl

Prijswinnaar Atwood schopt het ver op de bestsellerlijst

De uitreiking van zowel de Nobelprijs voor de Literatuur als de Britse Booker prize kenden dit jaar twee winnaars. Toch hebben Nobelprijswinnaars Olga Tokarczuk en Peter Handke geen plekje veroverd op de bestsellerlijst. Margaret Atwood, mede-winnaar van de Booker prize, daarentegen, heeft wel geprofiteerd. Atwood ‘s boek De testamenten een vervolg op het bekende boek: The handmaidens tale, steeg van plek 34 naar 20. Het voorgaande boek steeg van 16 naar 11. 

Bron: Tzum.info

Jan Wolkers prijs gaat naar Marente de Moor

Afgelopen zondag werd tijdens radioprogramma ‘Vroege Vogels’ de winnaar van de Jan Wolkers prijs bekendgemaakt. De winnaar van dit jaar: Marente de Moor met haar boek Foon.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek, en bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een portret van illustrator Siegfried Woldhek. 

Volgens de jury is Foon ‘een boek dat je op een andere manier doet kijken naar de natuur, geschreven met gevoel voor poëzie van het bestaan.’ Het boek speelt zich af in de ruige en verlaten bossen rondom Sint-Petersburg en gaat over een ‘Russin in het wild’. 

Eerder won De Moor de Bookspot Literatuurprijs en de European Prize for Literature voor haar boek De Nederlandse maagd.

Bron: Volkskrant.nl

Foto: Pixabay

Uitgeven