Afbeelding

brievenbus

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 42

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Nobelprijs voor de literatuur voor Tokarczuk en Handke

De jaarlijkse Nobelprijs voor de literatuur is uitgereikt aan twee schrijvers. Dit heeft de Zweedse Academie bekendgemaakt. De prijs van 2018 en 2019 gaat respectievelijk naar Pools schrijfster Olga Tokarczuk en Oostenrijks schrijver Peter Handke. 

Tokarczuk, die van oorsprong psycholoog is, brak in 2018 door na het winnen van de Man Brooker Prize, voor haar boek Bieguni. Ze heeft de prijs gewonnen voor ‘haar narratieve verbeelding die met encyclopedische harstocht het overschrijden van grenzen als levensvorm vertegenwoordigt’. 

Peter Handke, die ook bekend is als toneelschrijver, is een belangrijk Oostenrijks auteur. Aan Handke is de nobelprijs toegekend om zijn invloedrijke publicaties die met taalkundige vindingrijkheid de eigenzinnigheden van het menselijk bestaan hebben verkend. 

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die ‘het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend’ heeft geschreven. Doorgaans wordt er gekeken naar het oeuvre van een auteur, maar in sommige gevallen wordt ook een afzonderlijk werk aangehaald. 

Bron: Tzum.info

Stanišić laat zich uit over Nobelprijswinnaar Handke

De Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić heeft met zijn roman Herkunft, een verhaal over voormalig Joegoslavië, de ‘Deutscher Buchpreis’ gewonnen. Tijdens zijn dankrede laat Stanišić zich uit over Nobelprijswinnaar Peter Handke.

Volgens de schrijver schreef Handke, tijdens een reis naar de Balkan in de jaren 90, leugens over de oorlogsmisdaden die zich voortdeden in Višegrad, de geboorteplaats van Stanišić. Het feit dat de katholieke kerk Handke met de prijs feliciteerde zei volgens Stanišić genoeg. Wel heeft hij gezegd voorstander te zijn van de literatuur van Olga Tokarczuk.

De Deutscher Buchpreis wordt ieder jaar uitgereikt aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse (Frankfurt boekenbeurs). De winnaar krijgt 25.000 euro.

Bron: Tzum.info

Booker Prize heeft twee winnaars sinds lange tijd

Voor het eerst in 27 jaar wordt de Britse Booker Prize uitgereikt aan twee in plaats van één auteur. Schrijfsters Margaret Atwood en Bernardine Evaristo zijn de gelukkigen. 

Atwood heeft de prijs gewonnen voor haar boek The Testaments, een vervolg op de bekende dystopische roman The Handmaids Tale. Evaristo ontving de prijs voor het boek Girl, Woman, Other, een fusiefictie over 12 vrouwen met verschillende seksuele geaardheden, klassen en culturele achtergronden. Beiden hebben volgens de jury het beste Engelstalige fictieboek van het afgelopen jaar geschreven. 

Volgens de officiële regels mag er voor de Booker Prize maar één winnaar zijn, maar volgens juryvoorzitter Peter Florence was de gehele jury het erover eens om dit jaar twee winnaars uit te roepen.

De laatste keer dat de prijs werd uitgereikt aan twee auteurs was in 1992, waarna werd besloten dat er slechts één winnaar kon zijn.

Het prijzengeld van 57.000 euro zal onder de twee winnaars verdeeld worden.

Bron: Nu.nl

Literaire talkshow ‘Letteren Live’ gaat van start

Donderdag 24 oktober gaat de wekelijkse Literaire talkshow ‘Letteren Live’ van start. De talkshow is een samenwerking tussen SPUI25, het Nederlandse Letterenfonds en Het Parool. De focus van de talkshow zal gericht zijn op boeken en auteurs van alle literaire genres. Iedere aflevering zullen er twee boekeninterviews, een voordracht en een live column-voordracht plaatsvinden.

De eerste aflevering zal in gesprek gegaan worden met Librisprijswinnaar Rob van Essen, over zijn boek ‘Visser’. Ook komen Barbara de Lange, Stacey Esajas en Gerswin Bonevacia aan het woord, in de vorm van live columns, gespeelde fragmenten en interviews.

De show zal gepresenteerd worden door Roos van Rijswijk en Ronald van Ockhuysen. Via SPUI25 kan publiek zich gratis aanmelden voor de opname van de show.

Bron: Boekennieuws.nl

Foto: Pixabay

Uitgeven