Overzicht literair nieuws week 38

Ontbijt met koffie

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

 

Schrijfdag 2019 een succes

Zondag 15 september was de jaarlijkse schrijfdag van Schrijven Magazine. Het evenement vond plaats in theater ‘De Omval’ in Diemen. Op de schrijfdag werden diverse workshops en lezingen gegeven door verschillende schrijvers. Zo gaf Sander Knol, eigenaar van uitgeverij Xander, een presentatie die inzicht bood in de uitgeverij-business, begeleidde Josha Zwaan een workshop over beeldend schrijven, en richtte Ton Rozeman zich op het verschil tussen narratief en perspectief. Aan het eind van de dag waren er voor de liefhebber ‘speeddates’ met verschillende redacteuren, schrijfcoaches en uitgevers. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Europese Literatuurprijs 2019 gewonnen door Arno Geiger

De Europese Literatuurprijs is gewonnen door de Oostenrijkse schrijver Arno Geiger, voor zijn roman ‘Onder de Drachenwand.’ Geiger en zijn vertaler Wil Hansen zullen de prijs op 3 november ontvangen op het ‘Crossing border festival’ in Den Haag. De Europese Literatuurprijs is bestemd voor de beste hedendaagse Europese roman die in Nederlandse vertaling is verschenen. ‘Onder de Drachenwand’ speelt zich af op het Oostenrijkse platteland in 1944 en vertelt het verhaal van een jonge soldaat op verlof. Wat volgt is een diep humanistisch verhaal over liefde en bestaan ten tijde van dood en verderf. Samen met de prijs ontvangt de auteur 10.000 euro. De vertaler ontvangt 5000. 

Bron: Tzum.info

Stephen King vertelt over zijn 61e boek

De wereldbekende en inmiddels bijna 72-jarige horrorschrijver Stephen King heeft zijn 61e boek geschreven,‘The Institute’. In een interview met talkshow-host Stephen Colbert vertelt King dat hij het boek heeft opgedragen aan zijn kleinkinderen, en dat hij zich heeft laten inspireren door hun manier van praten en doen voor zijn personages. Ook legt hij in het interview een kritisch verband tussen het verhaal in zijn boek en de situatie van gedetineerde kinderen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Als King wordt gevraagd wanneer hij zal stoppen met boeken schrijven, laat hij weten dat hij er voorlopig nog mee door gaat. ‘Dat is het mooie van schrijver zijn, je bedenkt zelf wanneer je met pensioen gaat,’ Aldus King.

Bron: Tzum.info

Nederland in de top tien van meest belezen landen

Na een omvangrijk onderzoek naar literair onderwijs en literaire cultuur in 61 landen, heeft de Central Connecticut State University een top tien gepubliceerd van de meest belezen landen. Nederland staat hierbij op de tiende plaats. Op de eerste plaats staat Finland.

 In het onderzoek zijn vijftien factoren meegenomen, waaronder het aantal bibliotheken in een land, de toegang tot kranten, boeken en computers en de scores van scholieren op het gebied van literaire ontwikkeling. 

 De top vijf bestaat geheel uit Scandinavische landen, namelijk: Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden. Op de onderste plaatsen staan vooral Afrikaanse en Aziatische landen. Landen als Japan en Singapore hangen in het midden, omdat de aanwezigheid van bibliotheken daar veel schaarser is.

John W. Miller, auteur van het onderzoek, laat weten dat literair gedrag essentieel is voor economisch succes van een land, omdat de wereldeconomie steeds meer gebaseerd is op kennis.

Bron: Nu.nl

Foto: Pixabay