Afbeelding

Kranten en thee

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 41

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

VRT Taalavond donderdag in Antwerpen

Aankomende donderdag organiseert VRT Taal de 11e editie van de Taalavond in deSingel in Antwerpen. Gastheer Marcel Vanthilt ontvangt gasten uit zowel het binnen- en buitenland, en serveert gesprekken, discussies en optredens. Ook zal de VRT deze avond de Jan Wautersprijs uitreiken, voor de meest uitmuntende en creatieve spreker. Voor menig taalminnaar is de taalavond een onmisbaar evenement. 

Bron: Weekvanhetnederlands.org

Studiedag voor neerlandistiek kwesties

Vrijdag 11 oktober organiseert het ‘Platform voor de neerlandistiek’ een studiedag neerlandistiek. Dit is een antwoord op de recente berichtgeving in de pers over de ‘crisis in de neerlandistiek’. De studiedag zal plaatsvinden in Gent. Op de studiedag zullen onder andere de volgende kwesties worden besproken: welke toekomst is er voor de neerlandistiek weggelegd? Welke rol moeten taal en literatuur spelen in onze maatschappij? En, hoe kunnen we meer jongeren warm maken voor taal en literatuur? Op de dag zullen ook acht sprekers aanwezig zijn, waaronder Johan De Caluwe, Karin Echten en Theo Witte.

Meer informatie kan men vinden op de studiedag-agenda

Bron: Weekvanhetnederlands.org

De vervuiling van de kinderboekenmarkt

In een artikel van de Volkskrant van 4 oktober schreef Paul Onkenhout over de grote hoeveelheid BN’ers die een kinderboek schrijven. Hierop hebben schrijfster Tosca Menten en recencist Jaap Friso hun ergernis uitgesproken. Zij ergeren zich aan de stortvloed van BN’ers die kinderboeken schrijven en hiermee de aandacht van de media opeisen. Dit geldt volgens Friso ook voor André Kuipers, die het prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 maakt. ‘Combineer de grappige verhaaltjes die je voor het slapengaan aan de kinderen vertelt met wat tekeningen en je hebt een goed boek, is de redenering. Maar negen van de tien keer stelt het weinig voor. Hou het lekker in de slaapkamer, denk ik dan.’ Aldus Friso over de ‘BN’er vervuiling van de kinderboekenmarkt’.

Bron: Tzum.info

Uitreiking Griffel en Penseel op Kinderboekenfestival

Op de afgelopen editie van het kinderboekenfestival in Amsterdam zijn de welkbekende prijzen ‘de Gouden Griffel’ en ‘de Gouden penseel’ uitgereikt aan twee schrijvers. Gideon Samson, kreeg voor zijn absurdistische kinderbundel ‘Zeb’ de Gouden Griffel. De Gouden Penseel werd uitgereikt aan Yvonne Jagtenberg, voor haar best geïllustreerde kinderboek: ‘Mijn wonderlijke oom’. Beide winnaars ontvingen 1.500 euro.

Volgens de jury was de keuze voor Samson ‘zonder twijfel en met waar genoegen’. Het winnende werk van Jagtenberg noemden zij ‘een ode aan de kracht van verbeelding’.

Bron: Boekennieuws.nl 

Foto: Pixabay

Uitgeven