Afbeelding

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 37

Open boek met brilBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Bookspot Literatuurprijs is nu ook voor non-fictie

Dit jaar zal de Bookspot Literatuurprijs voor het eerst een prijs uitreiken voor het beste non-fictie boek. Voor deze categorie selecteerde de vakjury 15 titels.

 Voor de prijs is een bedrag ter beschikking gesteld van 50.000 euro per winnaar. Naast de schrijver van het beste non-fictieboek, zal ook de auteur van het populairste fictieboek dit jaar weer deze som ontvangen. 

Op bookspotliteratuurprijs.nl staan alle genomineerden en kan iedereen zijn stem uitbrengen.

Bron: boekennieuws.nl

 Genomineerden ‘Bronzen Uil’ bekend

De nominaties voor de ‘Bronzen Uil’ zijn bekend. De Bronzen Uil is een prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Aan de prijs is een bedrag van 7.000 euro gekoppeld. Alleen literaire werken die tussen 1 september 2018 en 30 juni 2019 verschenen zijn komen in aanmerking voor deze riante beloning.

 De genomineerden voor de Bronzen Uil zijn:

  • Hannelore Bedert met ‘Lam’
  • Annemarie Haverkamp met ‘De achtste dag’
  • Mariken Heitman met ‘De wateraap’
  • Julien Ignacio met ‘Kus’
  • Tim Kamps met ‘De verschrikkelijke jaren tachtig’
  • Femke Vindevogel met ‘Confituurwijk

 Bron: Tzum.info 

 Jonge dichters schrijven het poëzieweekgeschenk 2020

De CPNB zet voor de poëzieweek van 2020 in op meer diversiteit. Dit jaar ligt de verantwoordelijkheid van het poëzieweekgeschenk namelijk in de handen van jonge dichters van in de twintig en dertig. Voorheen bevatte deze bloemlezing voornamelijk de schrijfsels van oudere, gevestigde dichters. Het motto van de 8e editie van de poëzieweek luidt dan ook ‘de toekomst is nu’. Er zal kennis gemaakt worden met actueel en uiteenlopend werk van slamdichters tot prijswinnaars.

 De poëzieweek zal plaatsvinden van 30 januari tot en met 5 februari.

 Bron: Tzum.info 

 ‘We doen wat we kunnen’ nu verfilmd

Het boek ‘we doen wat we kunnen’ geschreven door Lykele Muus, zal binnenkort verfilmd worden door regisseur en scenarioschrijver Mike van Diem.  Van Diem won eerder een Oscar voor de film ‘Karakter’. Bij deze verfilming zal hij zich toespitsen op het scenario en de regie.  

Het verhaal gaat over twee bevriende gezinnen die op vakantie gaan naar Zeeland. Tijdens hun trip vindt er een tragisch quad-ongeval plaats, waardoor de twee dochters van beide gezinnen in het ziekenhuis komen te liggen. De een ligt in de coma, de ander mankeert weinig. Maar door een onverwachtse gebeurtenis verschuiven de verhoudingen en komen de ouders voor een vreselijk dilemma te staan. 

 Schrijver Lykele Muus is naast schrijver tevens acteur voor theater, film en televisie. Zijn debuut ‘Eland’ werd genomineerd door de ANV Debutantenprijs en Hebban Debuutprijs.

BronBoekennieuws.nl

Foto: Pixabay

Uitgeven