Overzicht literair nieuws week 36

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Open boek afbeelding 

Frans Kellendonkprijs toegekend aan Wytske Versteeg

De Frans Kellendonkprijs van 2020 is dit jaar toegekend aan Nederlands schrijfster en politicologe Wytske Versteeg. Sinds 1993 reikt de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de prijs iedere drie jaar uit aan een literair werk of oevre, dat getuigt van een originele kijk op ‘maatschappelijke of existentiële problematiek. Volgens de jury krijgt Versteeg de prijs omdat ‘de menselijke conditie op vele manieren via de verbeelding wordt geëxploreerd. De inzet daarvan is niet de eendimensionale geloofwaardigheid van het verhaal, als wel de ambitie om de kwetsbaarheid en de complexiteit van alle menselijk streven op de lezer over te brengen’. Versteeg, auteur van onder andere ‘De wezenlozen’, ‘Grime’ en ‘Quarantaine’ ontving al tweemaal eerder een literatuurprijs. Als onderdeel van de Frans Kellendonkprijs heeft Versteeg 5000 euro ontvangen.

 Bron: Tzum.info

Toepasselijk cadeautje voor recensenten ‘Niets in zicht’

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft een opmerkelijk cadeautje geschonken aan recensenten van de Duitse roman ‘Niets in zicht’, geschreven door Jens Rehn. Tegelijk met het boek ontvingen ze een pakketje, bestaande uit chocola, een flesje whisky, een plakje kauwgom en een sigaret. Een toepasselijk geschenk. Het cadeautje verwijst namelijk naar het boek. ‘Niets in zicht’ vertelt het verhaal van twee militairen (een Amerikaanse legerofficier en een Duitse marinier) die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen in een roeiboot midden op de Atlantische Oceaan terecht komen. De hoop op redding wordt steeds kleiner en de twee mannen moeten overleven van een klein voorraadje proviand bestaande uit whisky, kauwgom, chocola en sigaretten. Overgeleverd aan de elementen.

 Bron: Tzum.info

 Illegale verspreiding van E-books op Facebook

Het illegaal delen en verspreiden van elektronische boeken (E-books genoemd) is nu ook op Facebook een feit. Via Facebookgroepen en digitale boekenclubs worden de E-books massaal verstuurd en gedeeld. Het gaat hierbij ook om nieuwe en recentelijk uitgebrachte boeken. Door deze boekpiraterij lopen schrijvers uiteraard verkoopinkomsten mis. Aan het doorsturen van gratis E-books verdienen ze immers niets. In 2018 constateerde de Volkskrant al dat steeds minder schrijvers van hun boeken kunnen leven. De illegale verkrijgbaarheid en verspreiding van E-books is hier een van de oorzaken van.

 Bron: Boekennieuws.nl

Bart Wessels treed aan als directeur KNNV

Sinds 1 september is Bart Wessels aangetreden als de nieuwe directeur van de KNNV-uitgeverij. Wessels neemt hiermee het stokje over van voormalig directeur Klaas de Boer. De uitgeverij, die is voortgekomen uit de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, zal onder het bewind van Wessels nieuwe wegen inslaan. Zo is de nieuwe directeur bijvoorbeeld van plan om in de toekomst meer samen te gaan werken met natuurorganisaties. 

 Bron: Boekennieuws.nl

Uitgeven