Afbeelding

Bron Unsplash

Overzicht literair nieuws week 34

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Tweede week van september: Week van de Alfabetisering

Naar aanleiding van de Wereld Alfabetiseringsdag op 8 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven aansluitend de Week van de Alfabetisering. De stichting schat dat 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. In samenwerking met gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen, scholen en vrijwilligersorganisaties wordt aandacht gevraagd voor dit feit. Het doel van de week is samen ‘voor een geletterd Nederland’ te gaan omdat de samenleving volgens de stichting sterker wordt ‘als iedereen kan meedoen’. Je kunt zelf meedoen aan de week door bijvoorbeeld een voorleesmiddag of taallunch te organiseren.

Bron: lezenenschrijven.nl

Drie digitale literaire projecten ontvangen in totaal €55.000

Het Nederlands Letterenfonds steekt ieder jaar geld in ‘vernieuwende literaire projecten in een multimediale omgeving. In de eerste ronde van subsidieaanvragen in 2019 zijn drie aanvragen gehonoreerd, voor een bedrag van €55.000. Het eerste project is de podcastserie De Verloren Tijd van Stichting Perdu dat zich richt op poëtisch experiment. Ook ontving De Virtuele Boekenkast van Stichting Groninger Forum een subsidie. Dit is een digitale installatie waarmee kinderen kinderboeken virtueel kunnen ervaren. Als laatste is dit het project Terug naar An E. van omroepvereniging VPRO. Terug naar An E. combineert journalistiek en literatuur in een verhalende podcast over de langst gestrafte Nederlandse vrouw.

Bron: letterenfonds.nl

Dichter Lévi Weemoedt uit geldzorgen door bloemlezing Özcan Akyol

Door de publicatie van de bloemlezing Pessimisme kun je leren, die is samengesteld door columnist Özcan Akyol , is de Nederlandse dichter Lévi Weemoedt uit de geldzorgen. Volgens nu.nl was de dichter ‘in de vergetelheid geraakt’ en werd hij niet meer uitgenodigd voor optredens. Van de bloemlezing zijn 90.000 exemplaren verkocht. Ook treden Weemoedt en Akyol tot en met december op door heel Nederland en brengt Weemoedt op 27 augustus de bundel De scherven van het geluk uit.

Bron: nu.nl

Beeld Unsplash

Uitgeven