Afbeelding

Kranten en thee

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 39

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Nacht van Literatuur haalt succesvolle schrijvers naar Amersfoort

Afgelopen zaterdag vond de vijfde editie van de jaarlijkse ‘Nacht van de Literatuur’ plaats in de binnenstad van Amersfoort. Bezoekers van het literaire festival konden luisteren naar gedichten, muziek en interviews met schrijvers.

Dit jaar heeft de organisatie van het festival schrijvers naar Amersfoort gehaald waarvan hun boeken hoog op de bestsellerlijsten staan, of die een literaire prijs hebben gewonnen. Schrijvers als Peter Buwalda, Manon Uphoff en Bas Steman vertelden in verschillende zalen en cafés in de binnenstad over hun recentelijke boeken. 

De Amersfoortse rapper Diggy Dex was deze editie ook aanwezig. Hij debuteerde dit jaar met zijn bundeling ‘Taalkunstenaars’.

Bron: DestadAmersfoort.nl

Van Lieshout wordt bekroond met zeldzaam toegekende literaire prijs

Het boek ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ van Ted van Lieshout is onlangs bekroond met een zeldzaam toegekende literaire prijs: De Boekensleutel. De Boekensleutel is een jeugdliteratuurprijs die met hoge uitzondering wordt toegekend aan een kinderboek. De eisen voor de prijs zijn dat een boek niet in een genre bevat kan worden of dat het boek een opmerkelijke kwaliteit bezit. 

‘Ze gaan er met je neus vandoor’ is volgens de jury een boek dat zich niet in een genre laat vangen, en hierdoor een unieke plek opeist tussen Nederlandse kinderboeken.

Tot nu toe is De Boekensleutel pas acht keer toegekend. 

Bron: LiterairNederland.nl

The Guardian publiceert de ‘100 beste boeken van deze eeuw’

Afgelopen week publiceerde de Britse krant ‘The Guardian’ een lijst met de 100 beste boeken van deze eeuw. In de lijst staan 12 vertalingen en geen Nederlandstalige boeken.

Hieronder staat de top 5 beste boeken volgens The Guardian 

  • Wolf Hall - Hilary Mantel (Brits)
  • Gilead - Marilynne Robinson (Amerikaans)
  • Secondhand Time - Svetlana Alexievich (Wit-Russisch)
  • Never Let Me Go - Kazuo Ishiguro (Japans-Engels)
  • Austerlitz - W.G. Sebald (Duits)

Bron: Tzum.info

 Foto: Pixabay

Uitgeven