Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 40

Overzicht literair nieuws week 40

2 Oktober 2019

Krant lezenBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Aggie van der Meer ontvangt belangrijkste Friese literaire prijs

De belangrijkste Friese literatuurprijs ‘de Gysbert Japicxpriis’ is dit jaar toegekend aan Friezin Aggie van der Meer. Van der Meer ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre. De adviescommissie zei het volgende over de keuze voor van der Meer:

‘Dankzij Aggie’s sociale, algemeen menselijke pen voelen we mee met alle mensen in haar romans, verhalen en gedichten. Van Friezen en Chinezen tot Calvinisten en Joden.  Haar werk is caleidoscopisch, en dankzij haar natuurlijk-psychologisch schrijverschap begrijpen we veel meer van onszelf en alle anderen om ons heen.’

De prijs is vernoemd naar de 17e -eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan auteurs van Fries literair werk. De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en een oorkonde.

Bron: Tzum.info

Beste jongerenboek 2019 geschreven door Oliver Reps

Dit jaar is de prijs van het ‘beste jongerenboek’ gewonnen door schrijver Oliver Reps, met zijn boek: De dag die nooit kwam. De vakjury beschrijft het boek van Reps als intiem en klein, waardoor je als lezer heel dichtbij komt. Het verhaal gaat over de 17-jarige Elias, die samen met zijn vriendin en zusje betrokken raakt bij een ongeval. 

Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt om literatuur en lezen onder de aandacht te brengen bij jongeren tussen de 15 en 18 jaar

Bron: Boekennieuws.nl

Aai Prins wint Vertaalprijs 2019

Aai Prins, vertaalster van Russische literatuur heeft de Letterenfonds Vertaalprijs van 2019 gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Prins heeft in de afgelopen twintig jaar zeer geprezen vertalingen aangeleverd van werken van Velimir Chlebnikov, Nikolaj Gogol en Andrej Platonov. Ook wordt de prijs toegekend aan Prins wegens haar inzet op andere werkterreinen. Ze schreef onder andere recensies over vertalingen van Russische literatuur en gaf Nederlandse les in Sint-Petersburg.

Bron: Volkskrant.nl

Boek-Plus gaat concurrentie aan met Bookaro en Bol.com

De boekenverkoopsite Boek-Plus wordt hernieuwd en gaat hiermee de concurrentie aan met Bookaroo en Bol.com. Roeland Dobbelaer, uitgever van Boek-Plus zegt over de vernieuwing het volgende: ‘We gaan van Boek-plus een online shop maken die de opbrengsten eerlijker binnen het boekenvak wil verdelen. Dit is goed voor uitgevers, schrijvers en vertalers.’

Bron: Tzum.info

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Overzicht literair nieuws week 39
- Overzicht literair nieuws week 38
- Overzicht literair nieuws week 37
- Overzicht literair nieuws week 36
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!