Image

Pexels

Overzicht literair nieuws week 12

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Het Boekenweek gedicht van 2019: Moeder

Het CPNB kiest jaarlijks het Boekenweekgedicht. Dit jaar is het  gedicht Moeder van Ester Naomi Perquin gekozen. Het gedicht is afgelopen zaterdag gepubliceerd in Trouw, samen met een interview met Perquin. Tijdens de boekenweek, die vrijdag 22 maart begint, zal het gedicht gratis verkrijgbaar zijn als ansichtkaart bij de boekhandel en de bibliotheek. Perquin publiceerde zes dichtbundels en ontving onder andere de Anna Blamanprijs en de VSB Poëzieprijs. Zij was Dichter des Vaderlands van 2017 tot 2019.

Bron: Boekennieuws.nl

Esther Gerritsen genomineerd voor Libris Literatuur Prijs

Esther Gerritsen is met haar boek De trooster genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer ontvingen een nominatie voor de prestigieuze boekenprijs. Alle zes genomineerden ontvangen 2.500 euro. De Libris Literatuur Prijs, die op 6 mei uitgereikt wordt, bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. De prijs wordt uitgeloofd door de onafhankelijke en los van Libris staande Stichting Literatuur Prijs.

Bron: Nu.nl

Herman Finkers krijgt meerdere vermeldingen in Dikke Van Dale

Herman Finkers krijgt meerdere vermeldingen in de Dikke Van Dale, zo heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het Radio 5-programma Volgspot. De Twent is niet de eerste cabaretier die een vermelding in de Van Dale krijgt. Den Boon voegde recent ook een aantal uitdrukkingen van onder anderen Paul van Vliet en Paul Haenen toe aan het grote woordenboek der Nederlandse taal.

Bron: Nu.nl

Shortlist ‘De stoerste thrillerverkoopster van Nederland’ bekend

Op 28 februari maakte De Fontein een longlist van stoere thrillerverkoopsters bekend en riep op voor meer nominaties. Er kwamen veel reacties: collega’s nomineerden elkaar en klanten nomineerden hun favoriete thrillerverkoopster. Op 12 maart (de dag dat De onversneden waarheid verscheen) maakte De Fontein de shortlist van de 10 stoerste thrillerverkoopsters van Nederland bekend. Op 20 maart maakt de jury de winnaar bekend. De stoerste thrillerverkoopster van Nederland wordt in het zonnetje gezet met een stoer cadeaupakket.

Bron: VBKU.nl

Tommy Wieringa op longlist prestigieuze Man Booker International Prize

Tommy Wieringa maakt met de vertaling van zijn roman De dood van Murat Idrissi mogelijk kans op de Man Booker International Prize. De Nederlandse auteur heeft samen met twaalf andere schrijvers een plek op de longlist bemachtigd. Het gaat om het in 2017 verschenen boek The Death of Murat Idrissi, een vertaling van Sam Garrett. De winnaar van de prijs krijgt 50.000 pond (ruim 58.000 euro).

Bron: Nu.nl

Bron foto: Pexels

Uitgeven