Afbeelding

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 10

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.

Nobelprijs voor literatuur wordt weer uitgereikt

Nadat vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de uitreiking van de meest prestigieuze literatuurprijs ter wereld niet door ging, is afgelopen week aangekondigd dat dit jaar de winnaars voor zowel 2018 als 2019 hun Nobelprijs zullen krijgen. De reden dat de uitreiking vorig jaar niet door ging was een seksschandaal rond de echtgenoot van één van de comitéleden.

Bron: Nu.nl 

Nieuwe serie van Frans Bromet in de bibliotheek tijdens de Boekenweek

Programmamaker Franks Bromet gaat met camera en microfoon op bibliotheektour. Tijdens de Boekenweek van 2019 wordt zijn serie De Bibliotheek uitgezonden, waarbij hij langs acht openbare bibliotheken gaat. In deze serie wil Bromet laten zien dat bibliotheken geen saaie instituten meer zijn.

Bron: VPRO.nl

Leeuwarden wil City of Literature worden

Waar in 2018 UtrechtCity of Literature was, is het nu tijd voor Leeuwarden om zich aan de strijd te wagen. De Friezen organiseerden in 2018 een geslaagd jaar als Culturele Hoofdstad. Bij de bekendmaking van de cijfers is dan ook laten weten dat Leeuwarden als centrum van het Fries een logische kandidaat is. In de Leeuwarder Courant zegt Sjoerd Bootsma, Artistic Director Legacy Organisation for Leeuwarden-Fryslân,: ‘Als we Unesco City of Literature worden, geven we de Friese literatuur een internationaal podium.’

Bron: Tzum.info 

Johan Fretz wint Boekhandelsprijs 2019 met Onder de paramariboom

Op 28 februari heeft schrijver Johan Fretz de Boekhandelsprijs 2019 gewonnen. Hij heeft gewonnen met zijn boek Onder de paramariboom, een roman over een roadtrip door Paramaribo en een ontroerend verhaal over moeder en zoon. Johan Fretz is geboren in 1985, en is naast schrijver ook theatermaker en columnist bij Het Parool. In 2012 debuteerde hij met zijn roman Fretz 2025.

Bron: Boekenoverboeken.nl en LebowskiPublishers.nl

HvA Poëzie-avond 2019 op 26 maart

Op dinsdag 26 maart vindt de HvA Poëzie-avond plaats. Het evenement gaat plaats vinden op de Hogeschool van Amsterdam (locatie Wibautstraat). Van 17:00 tot 18:30 staat de avond daar in het teken van poëzie. Er zijn verschillende sprekers, waaronder Black Ice, Spoken Word fenomeen, en Edward van Vendel, redacteur Boekie-Boekie.

Bron: Poëzieweek.nl

Schrijfster Jeraldine Saunders van boek The Love Boats overleden

Jeraldine Saunders, schrijfster van het boek The Love Boats, is op 95-jarige leeftijd overleden. Haar boek The Love Boats schreef zij in 1974. In dit boek vertelde ze haar ervaringen als eerste vrouwelijke reisleider bij een Amerikaanse cruisemaatschappij. Het boek was een inspiratie voor de serie The Love Boat die tussen 1977 en 1986 te zien was op de Amerikaanse televisie en in Nederland door de VARA werd uitgezonden.

Bron: Boekennieuws.nl

Bron foto: Pixabay

Uitgeven