Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws week 9

Overzicht literair nieuws week 9

27 Februari 2019

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste, interessantste en leukste literaire nieuws.


Bekende uitspraken cabaretier Paul van Vliet krijgen plek in Van Dale

Diverse uitdrukkingen waarmee de Haagse cabaretier Paul van Vliet de Nederlandse taal heeft verrijkt, krijgen een plek in de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het NPO Radio 5-programma Volgspot. Een voorbeeld van deze uitspraken is: 'leuke dingen voor de mensen', die Van Vliet ooit gebruikte in een sketch waarin hij een boer speelde. 

Bron: Nu.nl 

Genomineerden Herman de Coninckprijs bekend 

De titels van de zes bundels die voor de Herman de Coninckprijs voor Poëzie 2019 zijn genomineerd, zijn bekend. Deze titels werden bekendgemaakt op 21 februari 2019, dit is de dag dat Herman de Coninck zelf 75 zou zijn geworden. Herman de Coninck was een Vlaams dichter, essayist, journalist en tijdschriftuitgever, en staat bekend als “de man die zijn volk poëzie leerde lezen”.

Bron: Literatuurplein.nl 

Schrijven in New Orleans met het Letterenfonds 

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met Deltaworkers, een schrijver de mogelijkheid om in het voorjaar van 2020 twee maanden in New Orleans te werken. Na de verwoestende orkaan Katrina is New Orleans namelijk een trekpleister geworden voor kunstenaars, muzikanten en filmmakers.  De voorkeur gaat uit naar jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken. Voorstellen kunnen tot 1 oktober 2019 worden ingediend.

Bron: Boekennieuws.nl 

Winnaar J.M.A Biesheuvelprijs bekend

Maria Vlaar wint met haar bundel Diepe Aarde de J.M.A. Biesheuvelprijs. Op maandag 18 februari werd de prijs voor de beste Nederlandstalige korte verhalenbundel voor de vijfde maal uitgereikt. Volgens de jury haar verhalenbundel Diepe Aarde verhalen vol melancholie. Ook vinden zij dat de verhalen zowel apart als los sterk overtuigen. 

Bron:  Boekennieuws.nl 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Overzicht literair nieuws week 8
- Overzicht literair nieuws week 7
- Uitreiking J.M.A. Biesheuvelprijs 2019 tijdens Week van het Korte Verhaal


Tags:
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!