Op vakantie met Schrijven Online – Tsjechië

De zomervakantie is begonnen, maar dat betekent niet dat pen en papier onder een laag stof moeten verdwijnen. Vakantie is het uitgelezen moment om je relaxte hersenen aan het werk te zetten en je inspiratie in woorden om te zetten. Schrijven Online neemt je deze zomer met zich mee op een rondreis langs negen landen. Maar het zou geen Schrijven Online zomervakantie zijn als we alleen maar liggen te bakken op het strand. Nee, tijdens deze vakantie gaat er geschreven worden! 

Tsjechië  

Vanaf Turkije rijden we door naar Tsjechië. De Oostblok landen raken steeds meer in trek als vakantiebestemmingen bij de Nederlanders. Tsjechië staat onder andere bekend om zijn hoofdstad Praag, het goede bier en de mooie natuur. De hoogste tijd om ook hier te gaan schrijven!  

Praag  

We beginnen onze vakantie in Tsjechië in één van de grootste trekpleisters en tevens de hoofdstad: Praag. Dit is één van de oudste steden van Europa en er zijn ontzettend veel bouwstijlen te vinden, van Barok tot Jugendstil.  

Het grootste deel van de bezienswaardigheden van Praag is te zien in de oude binnenstad. Hiertoe behoort ook het astronomisch uurwerk, te bezichtigen op het Oudestadsplein. Dit uurwerk stamt uit het begin van de 15e eeuw en geeft vijf soorten tijd aan. Volgens de legende werd de maker van dit uurwerk blind gemaakt zodra de klok af was, zodat hij voor geen enkele andere stad zoiets bijzonders kon maken.  

Opdracht 
Schrijf je eigen versie op de legende van de klokkenmaker. Het is een legende dus het mag niet al te ongeloofwaardig zijn.  

Reuzengebergte  

Na Praag rijden we door naar het Reuzengebergte, op de grens tussen Tsjechië en Polen. Deze bergketen is ongeveer veertig kilometer lang, meer dan twintig kilometer breed en maakt deel uit van de Sudeten. De gemiddelde hoogte is 1200 meter met enkele uitschieters.  

Het gebergte is vernoemd naar de reus Rübezahl die daar zou wonen. Hij is heerser over het gebergte en is eeuwen oud. Hij komt af en toe uit het gebergte tevoorschijn en kan dan elke vorm aannemen die hij wil.  

Opdracht  
Het sprookje van de reus Rübezahl bestaat al. Je kunt het hier lezen. Aan jou de taak om dit sprookje in een moderne jas te steken. Schrijf het sprookje voor een publiek van kinderen tot 6 jaar.  

Kútna Hora  

Het stadje Kútna Hora is een oude zilverstaat. Ze staat met haar monumenten op de Unesco Werelderfgoedlijst. Eén van deze bezienswaardigheden is het Ossuarium van Sedlec 

Het Ossuarium is een kleine rooms-katholieke kapel onder de Allerheiligenkerk. Het bijzondere aan deze kapel is de bekleding aan de binnenkant. Deze wordt namelijk gevormd door de beenderen van de 40.000 tot 70.000 mensen die de begraafplaats rijk was.  

Opdracht  
De bekleding van het Ossuarium is bijzonder. Maak een beschrijving van de ruimte. Houdt hierbij rekening met wat je ziet, ruikt, hoort en voelt. Neem ook de indruk die de ruimte op je maakt in de beschrijving mee.  

Lipnomeer 

Als laatste bezoeken we het Lipnomeer. Dit is een ongeveer 40 kilometer lang stuwmeer in het zuiden van Tsjechië. Het meer is aangelegd om overstromingsproblemen op te lossen. Het Lipnomeer is één van bekendste toeristische trekpleisters.  

Het meer is een uitstekend gebied om te wandelen en te fietsen. Ook zijn er volop mogelijkheden tot watersporten. De ligging tussen de heuvels en bossen zorgt ervoor dat het meer een prachtige omgeving biedt om tot rust te komen.  

Opdracht  
Schrijf een haiku over het Lipnomeer. Stel de natuur en het gevoel dat je hier krijgt centraal.  

Het volgende land waar Schrijven Online heen gaat is Duitsland. Op het forum van  Schrijven Online kun je al jouw schrijfwerk plaatsen. Er zal geen redactionele feedback gegeven worden, maar onderling is er uiteraard ruimte voor feedback!

Techniek