Afbeelding
Pexels
Pexels
Veel mensen willen een eigen boek schrijven. Behalve dat je werkelijk een goed verhaal moet hebben, moet het ook nog eens goed op papier. Maar wat is goed? En hoe krijg je dat voor elkaar?
Het was lange tijd de trend, totdat lezers er een beetje genoeg van kregen: autobiografische verhalen. Het zou te veel ego zijn of therapeutisch geneuzel.
Toegegeven; wie een verhaal over zijn eigen leven schrijft, dondert met gemak in de ‘ik heb echt heus veel meegemaakt’-valkuil. En dat wat er is beleefd, valt meestal niet in de categorie ‘vrolijk’. Het is over het algemeen veel kommer en kwel en daar heb je als lezer snel genoeg van.
De autobiograaf die dit op een oprechte manier weet op te schrijven en daar een sterk en boeiend verhaal van weet te maken, heeft een goed leesbaar boek. Dat is een hele kunst. Je moet als schrijver van goede huize komen om van een levensverhaal een boek te maken dat het waard is om uitgegeven te worden.
Niet iedere bezoeker van een boekwinkel stopt immers zomaar een boek in zijn Kipling rugzak. Daar heb je als schrijver, en zeker als autobiograaf, heel wat bakens voor te verzetten. Ben je geen schrijver, maar heb je wel een goed verhaal? De oplossing: een ghostwriter inhuren.
Iemand die jouw verhaal op een goede en gestructureerde manier op schrift stelt. Jij vertelt, hij of zij schrijft. Je kunt ook zelf een basisopzet maken waar de ghostwriter mee verder kan. Een goede ghostwriter heeft ervaring, weet de juiste vragen te stellen, en het verhaal boeiend en professioneel uit te werken.
Tegenwoordig huurt menig ondernemer, bekende Nederlander of een expert op welk vakgebied dan ook een ghostwriter in. Dan heeft het nog altijd de potentie van een autobiografie, maar eerlijk is eerlijk, de ghostwriter schreef het.
Wil je toch echt zelf je boek schrijven, maar heb je behoefte aan ondersteuning dan is het mogelijk een optie om te investeren in een schrijfopleiding. Steek je een jaar lang tijd in een studie en ga je wekelijks met je Kipling of Eastpak vol studiemateriaal richting een schoollokaal.
Je kunt ook je licht opsteken bij een schrijfcoach. Die schrijft niet jouw verhaal, maar kan je wel op het goede spoor van schrijven zetten en houden. Een coach die jouw verhaal regelmatig onder de loep neemt en van daaruit advies geeft zodat je voort kunt, kan een enorme hulp zijn. Het houdt in veel gevallen ook de vaart erin.
In al deze gevallen staat jouw naam op de cover van het boek. Het is en blijft jouw verhaal. Of je je ghostwriter of coach ergens in het boek noemt of bedankt, is aan jou.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!