Afbeelding
Schrijven Magazine Schrijfdag 2016
Schrijven Magazine Schrijfdag 2016
Afgelopen nazomerzondag 18 september vond de Schrijfdag 2016 plaats. Als lid van Schrijven Magazine en als beginnend schrijver kun je dan eigenlijk niet anders dan je naar Diemen te begeven. Enthousiast over het programma liet ik de start van de plaatselijke feestweek links liggen en toog naar Theater de Omval. Er stond een aardige rij mensen te wachten om naar binnen te gaan. De Schrijfdag was uitverkocht, dus ik was blij dat ik op tijd arriveerde. Op vertoon van mijn e-ticket kon ik richting de koffie en het gratis boekenpakket.
De eerste workshop die ik bijwoonde, werd gegeven door Maarten Carbo van de Boekenfluisteraar. Ik heb zijn boek ‘Succes met je boek!’ al met veel plezier gelezen en had daardoor hoge verwachtingen. Die kwamen zeker uit, al leidden zijn antwoorden voor mij persoonlijk tot een hele verzameling vragen. Over focussen, over (5) valkuilen, over vroegtijdig keuzes (durven) maken en over personages. Er is geen ‘magisch’ recept. Met een oefening over flapteksten hoorde ik hoe de deelnemers hun boekconcept in weinig woorden vingen.
Bestel nu je tickets voor de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018!
Daarna volgde Geert Kimpen, over het geheim van de schrijver. Als Kimpen geen schrijfambities zou hebben gehad, kon hij altijd nog als cabaretier door het leven, geweldig! Met veel humor en overtuiging deelde hij het geheim. Aan de hand van een idee dat hij Olympisch zwemkampioen kon worden – neem een olijke, bourgondische vijftiger voor je – ‘schreef’ hij al pratende een verhaal. [Spoiler alert!] In feite lichtte Kimpen het 5 C-model toe: Confrontatie, conflict, crisis, climax en conclusie. We leerden in zijn beeldend enthousiasme hoe dit model eigenlijk door alle verhalen verweven zit. Al eeuwen lang, want Aristoteles bedacht deze vuistregels 2350 jaar geleden. Geert nam ons mee in deze schrijverswetmatigheid. Terloops noemde hij mij als veel beter geschikt voor het winnen van een Olympische zwemmedaille. Dat compliment nam ik, lachend met de hele zaal, in ontvangst.
Moordwijf Isa Maron vertelde in heerlijk plat Amsterdams wat de ingrediënten kunnen zijn voor een spannende thriller. Hoe ze zich verdiept heeft in de personages, details rondom een moord en in de opbouw van het verhaal. De opbouw is essentieel, want Maron vertelde ons dat het doseren van de informatie bepaalt hoe spannend het verhaal zal zijn. Mooi vond ik hoe Maron vertelde hoe ze de grenzen opzocht, in moreel opzicht: zowel op het gebied van sex en (bizarre) moorden kent ze naar eigen zeggen ‘eigenlijk geen grenzen’. Hilarisch waren de vragen over hoe sterk je moet zijn om iemand te wurgen en hoe ver haar research gaat. Het was maar goed dat de lunch goed verzorgd was.
Bestel nu je tickets voor de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018!
Om weer een beetje in balans te komen, bezocht ik daarna Geertje Couwenbergh. Zij helpt schrijvers om in contact te komen met het innerlijke, het schrijfvuur. Je kunt het zweverig noemen, maar de hele zaal deed mee en hoe! Op basis van een drietal ogenschijnlijk eenvoudige schrijfopdrachtjes, maakten de tientallen schrijvers hun pennen los. De oefeningen? 1) laat de controle los, 2) wees specifiek en 3) geef álles. De spreekwoordelijke aap kwam uit de mouw toen we de drie stukjes aan een onbekende persoon moesten voorlezen. Die persoon mocht vervolgens niet reageren. Ik was ook ‘los’ tijdens de schrijfoefeningen, maar met voorlezen realiseer je je wat je op die pure wijze op papier hebt toevertrouwd. Dat was best confronterend, maar de les die ik meeneem is dat het goed is om dit toe te passen voordat ik ga schrijven. Kortom, ik voelde mijzelf in contact staan met de schrijver in mij.
Tot slot waren de Schrijvende Zusjes Renee en Eva Kelder aan de beurt. In een zonnig en daardoor warm lokaal, moest de inspiratie inmiddels uit mijn tenen komen. Dat nam niet weg dat de zusjes een interessante presentatie met oefening gaven. De workshop werd samengevat door een sneltekenaar. Gelukkig concludeerden de zusjes tijdig dat het borreltijd was geworden.
Al met al kijk ik terug op een geslaagde Schrijfdag. De workshops en gesprekken, de tips en kritische noten, heel nuttig en leerzaam. Op voorhand vreesde ik dat ik vooral zich zelf profilerende mensen zou tegenkomen. Van die types die zichzelf al bij DWDD wanen. Het tegendeel bleek waar, want ik had het gevoel om onder gelijken te zijn. Onder schrijvers! Ik zag vooral mensen met dezelfde passie. En ik had graag nog andere workshops óók willen volgen. Ik vond het oprecht inspirerend en heb nu nóg meer zin om te schrijven. Dank voor de goede organisatie SchrijvenOnline! Wie blijft die schrijft!
Door Dennis Olyerhoek
Dennis Olyerhoek schrijft als hobby en probeert zijn wijde interesses te beteugelen. Liefst in boekvorm, als (het) daar tijd voor is. Tot dat moment schrijft hij over zijn passies en verwonderingen op www.dennisolyerhoek.nl. Eerder publiceerde Dennis een boekje over de lokale gemeenschap in zijn dorp Roelofarendsveen.
Bestel nu je tickets voor de Schrijven Magazine Schrijfdag 2017!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!