Nu op het forum: schrijven in ik-perspectief en werken met een schrijfplan

Op het Schrijven Online-forum komen schrijvers bijeen om elkaar te helpen, te brainstormen en elkaar van feedback te voorzien. Wat speelt er op dit moment op het forum?

Hoe voorkom je dat je hoofdpersoon te veel op jezelf lijkt?

Een forumlid schrijft voor het eerst een boek en schrijft dit vanuit het ik-perspectief. Ze merkt dat het hierdoor moeilijk is om zichzelf te filteren van het personage; het personage gaat te veel op haar lijken. Daarom vraagt ze aan andere schrijvers hoe zij voorkomen dat een personage te veel op de schrijver gaat lijken. Heb jij hier ervaring mee?

Werken met schrijfplan

Een forumlid is benieuwd of andere schrijvers werken met een schrijfplan, dus of ze van tevoren al uitwerken wat er wanneer gaat gebeuren. Zelf heeft ze moeite met het aanbrengen van structuur en alle losse onderdelen tot een geheel maken. Meerdere schrijvers hebben al hun werkwijze en ervaringen gedeeld, maar de algemene boodschap is toch dat voor iedereen wat anders werkt. Hoe zorg jij voor structuur en orde in je verhaal?

Vertalen naar oude talen
Een forumlid is bezig met het schrijven van een fantasyboek in het young adult-genre. Hiervoor wil zij graag de Gotische taal gebruiken, maar ze heeft moeite met het vertalen van teksten. Ze heeft hiervoor het programma Multikey gedownload, maar dat werkt bij haar niet. Ze is op zoek naar schrijvers die in een vergelijkbare situatie zitten en die misschien tips hebben waar ze wat mee kan.

Platform voor onuitgegeven luisterverhalen

Op het subforum ‘Eigen beheer en POD’ introduceert een forumlid een nieuw concept voor een platform voor luisterverhalen. Hierbij kunnen auteurs ongepubliceerde verhalen (laten) inspreken en voor een klein tarief per verhaal verkopen. Hierbij worden alleen de rechten voor het audiobestand afgegeven, en dus niet voor het verhaal. Het forumlid hoort graag wat schrijvers vinden van dit idee. Reageren kan hier.

Vraag het de schrijfdokter

Zit je ergens mee tijdens het schrijven van jouw boek of kort verhaal? Wil je graag die ene vraag aan iemand stellen die er verstand van heeft? Kortom, heb je behoefte aan een schrijfdokter die jouw vragen beantwoordt? Dan hebben we goed nieuws voor je. Op het themaforum ‘Vraag het de schrijfdokter’ kun je al je brandende vragen stellen aan schrijfdokters Frank Noë en Jowi Schmitz. Ga naar het forum en deel je vraag!

Wekelijkse schrijfopdracht

Gratis feedback ontvangen op je schrijfwerk en –techniek? Elke week wordt er op woensdag een nieuwe schrijfopdracht geplaatst op het forum. Na het maken van de opdracht kun je je tekst op het forum posten, waar andere leden en de schrijfcoach je feedback kunnen geven. De opdrachten lopen uiteen: van poëzie tot korte verhalen en zelfs teksten zonder de letter e. Schrijf je ook mee?