Afbeelding

Alles over flashbacks lees je in Schrijven Magazine

Unsplash

Minicursus flashbacks door onze hoofdredacteur Frank Noë

Alles over flashbacks les je in Schrijven MagazineVeel schrijvers hebben moeite met het goed toepassen van flashbacks. Ze grijpen er te makkelijk naar, bedden ze niet goed in het verhaal, maken het voor de lezer onnodig moeilijk et cetera. Onze hoofdredacteur Frank Noë legt uit hoe je flashbacks wél goed kunt toepassen.

Door Frank Noë

In een flashback neem je de lezer mee terug naar een gebeurtenis in het verleden, vaak met het doel de situatie in het heden te verklaren of te duiden. In veel verhalen waarin het verleden een belangrijke rol speelt, komen flashbacks voor.

Flashbacks kunnen volgens auteur René Appel extern of intern zijn. Een verhaal beslaat een bepaalde tijd, van T1 tot T2, het heden van het verhaal. Als de flashback voor T1 ligt, is er sprake van een externe flashback. Bij een interne flashback ligt de beschreven scène tussen T1 en T2, dus niet buiten het verhaal maar daarbinnen.

Bewust gebruik van flashbacks

Een flashback doorbreekt het heden van het verhaal. Je moet flashbacks dan ook bewust toepassen. Vuistregel: als je het verhaal ook zonder flashbacks kunt vertellen overweeg dat dan. Vaak verdoezelt een flashback het feit dat je verhaal in het heden niet sterk genoeg is. Bijvoorbeeld: een man ruimt de zolder op van het ouderlijk huis nadat zijn moeder is overleden en aan de hand van spullen die hij vindt, vertel je zijn levensgeschiedenis en de ongetwijfeld problematische relatie met zijn moeder. Het gedeelte van het verhaal in het heden is vrij statisch, de betekenis zit in het gedeelte dat zich in het verleden afspeelt. Je kunt dat natuurlijk zo opschrijven, maar voordat je dit doet: vraag je af of er geen alternatieven zijn. Kun je het niet anders vertellen? Bijvoorbeeld...


Alle tips lezen?

Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 13 december in hun brievenbus.

Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 2 december 12:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!

WORD ABONNEE            GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Techniek