Afbeelding

Hoofdredacteur Schrijven Magazine maakt kans op Jan Wolkers Prijs 2016

Hoofdredacteur Schrijven Magazine maakt kans op Jan Wolkers Prijs 2016De roman De vijfde dag van Schrijven Magazine’s hoofdredacteur Frank Noë is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016. De longlist met in totaal zestien Nederlandstalige natuurboeken werd afgelopen zondag bekend gemaakt bij Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Schrijven Online organiseerde eerder een schrijfwedstrijd die gebaseerd was op Noë’s roman De vijfde dag, waarin de strijd tussen mens en natuur centraal staat. In maart 2016 zijn er voor De vijfde dag-schrijfwedstrijd zelfs meer dan 200 verhalen met dit thema ingestuurd. En nu komt Noë’s roman dus in aanmerking voor de prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek.

Natuur

De prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant en geïnspireerd op Jan Wolkers en zijn werk. Zowel in Wolkers’ beeldende kunst, in zijn tuin op Texel en uiteraard in zijn boeken komt zijn passie voor de natuur terug. Tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016, zijn er meer dan tachtig boeken - waaronder veldgidsen, kinderboeken, naslagwerken en romans - ingezonden die te maken hebben met dit thema.

De longlist

Dit jaar is het de vierde keer dat de Jan Wolkers Prijs uitgereikt wordt. De shortlist met de vijf beste natuurboeken wordt op 21 augustus geopenbaard. De winnaar, die een geldbedrag wint van 5.000 euro en een door Siegfried Woldhek gemaakt portret, wordt op 16 oktober bekend gemaakt. De volgende boeken zijn op de longlist geplaatst:

In krabbengang door kreeftenboeken - Alex Alsemgeest en Charles Fransen
Zoektocht naar het paradijs - Arita Baaijens
De grutto - Albert Beintema
Aap, Beer, Zebra - Henriette Boerendans
Filosofische wandelingen - Eric Brinckmann
Vliegwerk - Matthias DePoorter
In de Putten - Dirk Draulans
De kleuren van het wad - Kester Freriks
Het ruisen van de populieren - Wim Huijser en Henk Meeuwsen
In de ban van het beest - Caspar Janssen
De vijfde dag - Frank Noë
Een kleine eetbare tuin - Madelon Oostwoud
Botanische revolutie - Norbert Peeters
Vloeiend landschap - Peter de Ruyter
Dit is mijn hof - Chris de Stoop
Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Frans de Waal

Bronnen: WNF en NU.nl