Afbeelding

Schrijven over een locatie

Foto: Pexels

Locatie, locatie, locatie: hoe gebruik je het?

Goede schrijvers zorgen dat de locatie waar hun verhaal of roman zich afspeelt meer wordt dan een decor. Hoe dat werkt, legt schrijver en beeldend kunstenaar Emily Kocken haarfijn uit. "Als je langere tijd op de plek verblijft die een belangrijke rol speelt in je boek, wordt de locatie als het ware een klankkast. Je begint de energie van een plek te voelen."  


‘Een van de leukste boeken die ik ooit heb gelezen was De badkamer, oftewel La salle de bain van de Belgische schrijver Jean-Philippe Toussaint. De eerste zin luidt als volgt: “Toen ik mijn middagen in de badkamer begon door te brengen, was ik niet van plan daar mijn intrek in te nemen.” Het verhaal gaat over een crisis van een jongen; hij weet niet wat hij met zijn leven aan moet en bivakkeert in zijn badkamer. Daar ontvangt hij ook bezoek, zoals zijn moeder. Ik moest erom lachen, en tegelijk werd ik er ook door ontroerd. De schrijver heeft zijn verhaal heel consequent in die vorm gegoten; het is een spiegel voor wat er gebeurt ín dat personage. Die manier van werken met een plek vond ik een eyeopener.  

Niet op locatie schrijven 

Voor mij is de locatie waar een verhaal zich afspeelt altijd het vertrekpunt. Ik kies een fysiek werkveld waarin ik mijn personages laat bewegen. In mijn debuut Witte vlag speelde het verhaal zich af in en rondom mijn eigen huis. De roman waar ik nu aan werk, Lalalanding, is gesitueerd in Parijs in de jaren vijftig. Ik vind het fijn om in de stad zelf aan het boek te werken, want door daadwerkelijk op die locatie te zijn ontdek ik details die beeldend zijn voor de stad en die ik als couleur locale kan gebruiken. Dat betekent overigens niet dat je ook op die locatie moet schrijven. 
 

Wat moet je wel doen als je op de gewenste locatie bent? In het vervolg van dit artikel geeft Emily Kocken je nieuwe inzichten. Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 12 juni. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 29 mei 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau
 

Techniek