Afbeelding
Foto door Ylanite Koppens via Pexels
Foto door Ylanite Koppens via Pexels
Als we romantisering zeggen, hebben we het niet over een liefdesverhaal om bij weg te zwijmelen. Maar wat is romantisering dan wel, en waarom wil je het voorkomen in je boek? Deze week vertellen we je er alles over in het schrijfwoordenboek.
Romantisering is het mooier maken van dingen die niet zo mooi zijn. Klinkt heel duidelijk, logisch dat je het niet doet, toch?
In de praktijk is het vaak een stuk minder zichtbaar dan je zou verwachten. Zo zijn er bekende literaire werken als Turks Fruit en Lolita, waarvan gezegd wordt dat ze ongezonde relaties romantiseren. Ook bekende boeken als 13 Reasons Why en A Court of Thorns and Roses hebben commentaar ontvangen.
13 Reasons Why gaat over een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Voor haar dood heeft ze cassettes rondgestuurd, waarin ze uitlegt wie er schuld hebben aan haar zelfmoord en waarom. Het boek romantiseert zelfmoord en depressie, en draagt het idee uit dat het hoofdpersonage zelfmoord heeft gepleegd uit wraak.
A Court of Thorns and Roses gaat over een meisje dat terecht komt aan een magisch hof. Ondanks haar gevangenneming kan ze de gevoelens die ze krijgt voor degene die haar houdt niet onderdrukken. Het boek romantiseert seksueel geweld als de relatie tussen de twee zich verder ontwikkelt. Toch zijn deze boeken heel populair onder een jong publiek. Romantisatie is dus niet altijd zo duidelijk als je denkt.
Als jij romantisering in je boek wilt voorkomen, is het handig om te weten op welke onderwerpen dit snel voorkomt. We hebben al een paar onderwerpen voorbij zijn komen die je beter niet kunt romantiseren. Overal op internet zijn meningen van mensen te vinden. Allemaal bij elkaar zouden die een oneindige lijst vormen van dingen die je niet moet romantiseren. Zie hier een voorbeeld van zo’n lijst.
Over het algemeen zijn (mentale) ziektes, ongezonde relaties en seks zonder instemming onderwerpen die het meeste geromantiseerd worden. Vaak valt veel lezers de romantisering hiervan helemaal niet op, zoals bij A Court of Thorns and Roses het geval was. Slechts enkele recensies kaarten dan aan dat wat er gebeurt niet oké is. Juist hierom kan het romantiseren van zulke onderwerpen leiden tot een verkeerd beeld dat met name jonge lezers krijgen van seksueel geweld, namelijk dat het tot op zekere hoogte romantisch is en geen toestemming vereist.
Dat mag wel en is zelfs erg belangrijk. Maar minstens net zo belangrijk is dat deze onderwerpen niet worden geromantiseerd. Hier kan je voor zorgen door je bewust te zijn van de onderwerpen die in jouw boek voorkomen. Leg de betreffende scènes aan je proeflezers voor en let op hun reactie. Vinden ze de scène waarin iemand zonder toestemming aangeraakt wordt vreselijk of vinden ze het romantisch? Als ze het vreselijk vinden, heb je waarschijnlijk niet geromantiseerd. Zwijmelen ze bij de scène, dan is het tijd om nog eens na te denken over hoe je deze wilt beschrijven.
Problematisch bij de eerdergenoemde boeken is dat niet iedereen ziet dat scènes geromantiseerd zijn. Zeker als je boek bij jonge lezers belandt, kan dit nare invloeden hebben. Dit is ook de reden waarom er bijvoorbeeld bij de verfilming van 13 Reasons Why gewaarschuwd wordt door Hope Mental Health dat ze de serie niet aanbevelen voor gevoelige jongeren. Wees je dus bewust van wat je boek los kan maken en overweeg daarin hoe je het schrijft.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!