Afbeelding

Bron Pixabay

‘Je moet heel persoonlijk zijn om je verhaal universeel te maken’

Elke Geurts schreef Ik nog wel van jou, een roman over de teloorgang van haar huwelijk. Hoe doe je dat, het hoogstpersoonlijke omtoveren tot een verhaal dat iedereen aanspreekt? Ze legt het uit in het komende nummer van Schrijven Magazine. Een voorproefje:

Door Vivian de Gier en Marc Brester

Ik nog wel van jou - Elke Geurts"Ik nog wel van jou is gebaseerd op mijn eigen scheiding, maar ik heb het tegelijkertijd vanuit een technisch en misschien wel rationeel oogpunt geschreven. Het zijn de vorm en de stijl die het autobiografische verhaal uiteindelijk tot literatuur maken, het laten uitstijgen boven het particuliere. Ik heb mijn boek strak gecomponeerd. Dat ging zelfs zo ver dat ik soms op het moment dat er iets gebeurde al beoordeelde of het interessant was voor mijn boek. Toen mijn ex bijvoorbeeld een tijd na onze breuk mededeelde dat er een nieuwe vrouw in zijn leven was, dacht ik: dit heb ik nu net nodig voor het verhaal. Zo cru kan ik op zo’n moment dus denken. Het uiteenvallen van mijn gezin wilde ik zo precies mogelijk opschrijven, dat was van levensbelang. Omdat ik in het echte leven geen houvast meer voelde, zocht ik die in het schrijven, in de techniek, de vorm."Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN