Is het pubertijd of puberteit?

Is het pubertijd of puberteit?Redacteur Hans de Groot geeft elke twee weken Van Dale taaltips. Deze keer de vraag: Is het pubertijd of puberteit?

Beide woorden staan in de Dikke Van Dale, maar er is een betekenisverschil.

In de meeste gevallen schrijf je: puberteit. Daarmee duid je de fase aan tussen kinderjaren en volwassenheid waarin de seksuele rijping plaatsvindt. Het is dus: in de puberteit zijn, laat in de puberteit komen.

Formeel is het ook denkbaar dat je wilt uitdrukken: de tijd dat je puber bent. Dan schrijf je: pubertijd. Het is vergelijkbaar met een woord als: puberjaren. Dit is wel veel minder gebruikelijk dan puberteit. Een voorbeeld: we zijn al sinds onze pubertijd beste vrienden.

Er is een trucje om de twee woorden uit elkaar te houden: bij puberteit valt de klemtoon op de laatste lettergreep (puberteit), bij pubertijd krijgt de eerste lettergreep de klemtoon (pubertijd).

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier