Afbeelding

Geloofd of gelooft

Geloofd of gelooft?

Foto: Pexels

Is het gelooft of geloofd?

Hans de Groot, redacteur van Van Dale, geeft taaltips. Deze keer: is het gelooft of geloofd? 


Beide vormen komen voor. Dat komt omdat bij werkwoorden die beginnen met het voorvoegsel ge- de uitspraak van het voltooid deelwoord gelijk is aan die van de tegenwoordige tijd. Dus:

zij gelooft in mij
zij heeft altijd in mij geloofd

Omdat een d op het eind van een woord wordt uitgesproken als een t hoor je het verschil niet. Maar je schrijft het dus wel verschillend. 

In de tegenwoordige tijd schrijf je altijd een t bij de derde persoon enkelvoud: hij gelooft. Zoals het ook is: hij werkt, hij past, hij geeft etc.
Dat je het voltooid deelwoord met een d schrijft, kun je controleren via de verleden tijd. Die is: geloofde. En daarom is het: hij heeft geloofd.

Er zijn nog veel meer werkwoorden waarbij dit probleem speelt. Denk alleen maar aan: 

dat gebeurt altijd
het is driemaal gebeurd

Ga ervan uit dat iedereen (dus ook jij) weleens in de fout kan gaan bij dergelijke d/t-gevallen. Als een tekst belangrijk is, controleer dan altijd of je de goede d’s en t’s hebt geschreven.

Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Techniek

Dossier