Afbeelding

Inge Schouten geeft tips voor het schrijven van een kort verhaal

Een roman schrijven is net als een marathon lopen niet iets dat je zomaar van je bucketlist afstreept. De training ervoor is essentieel en belangrijker: je moet er net zoveel plezier aan beleven als aan de marathon zelf. Je traint dus eerst voor een 5- of 10-kilometerwedstrijd. Met schrijven is het niet anders: begin met kortere stukken. Hoe?

Elk personage heeft zijn eigen toon

Als we kijken naar de fundering van een verhaal komen we uit bij een personage. Zonder hoofdpersoon (mens, dier of omgeving), geen verhaal. Laten we uitgaan van een mens, want die komt toch in de meeste verhalen voor. De vormgeving en karakterisering van personages maakt een wezenlijk deel uit van elke prozatekst. Elk personage heeft zijn eigen toon en ritme, en neemt ook zijn eigen ruimte in.

Stel een personagedossier samen

Begin met het samenstellen van een personagedossier oftewel een fictieve biografie. Wat is zijn/haar opleiding, waar is hij/zij geboren? Benoem zijn goede/slechte eigenschappen. Wat voor kleren draagt zij, wat is zijn favoriete eten, wat is haar grootste wens, grootste geheim en waar heeft hij een hekel aan? Denk eventueel aan iemand die je kent die model kan staan voor jouw personage en verzin daar extra eigenschappen bij zodat hij onherkenbaar wordt.  Zorg dat je jouw hoofdpersoon goed kent en omring hem door enkele bijfiguren. Hooguit een of twee.

Geef je personage een gemoedstoestand

Als het personagedossier staat, geef dan je personage een gemoedstoestand mee en kijk wat er gebeurt als hij thuiskomt na een dag werken. Laat uit de handeling de personages en hun gemoedstoestand tot leven komen. Door de personages en hun voorgeschiedenis van het begin af aan goed te doorgronden, kunnen ze de ruimte krijgen om zelfs de schrijver te verrassen.

Alle tips lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat 2 juni verschijnt. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding óf geef een abonnement cadeau.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek