Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Columns zijn over het algemeen vrij kort en voor veel mensen daarom aantrekkelijk om te schrijven. Maar de ene column is de andere niet, en daarom geven we je 5 tips waarmee je een goede column kunt schrijven.
Bij alle soorten schrijfwerk is structuur de sleutel voor een goedlopend verhaal, en dus ook bij een column. Over het algemeen is dit de inleiding, het middenstuk en het slot. In de inleiding introduceer je je onderwerp en trek je de aandacht van de lezer. In het middenstuk draag je argumenten, voorbeelden of uitleg aan om in het slot vervolgens het hele stuk netjes samen te vatten. Je eindigt tenslotte met een sterke conclusie. Zo is een column bijna altijd ‘rond’, zoals dat heet.
Het is niet altijd gemakkelijk om continu teksten te produceren die creatief zijn, indruk maken op je publiek en de aandacht trekken. Een valkuil is dan om maar flink te gaan overdrijven met veel beeldende taal, grote metaforen en thema’s die te groot zijn voor een korte column. Blijf vooral bij jezelf, overdrijf niet. Niets is zo’n grote afknapper als iemand die té hard probeert leuk te doen. Als je toch de druk voelt om iets briljants op te schrijven, kun je beter even een adempauze nemen en iets doen wat je creativiteit opwekt.
Een goede column maakt iets los in mensen. Ze moeten om je lachen, herkennen iets van zichzelf in je column of worden aan het denken gezet. Je kunt zelf voor een groot deel sturen hoe je lezer reageert. Het mooiste is natuurlijk als je je column zo schrijft dat hij zowel grappig als ontroerend is én aan het denken zet, maar dat is niet makkelijk. Kies van tevoren ongeveer welke richting je wilt aanhouden wat eigenlijk het doel is van wat je wilt schrijven.
Schrijven zonder duidelijke doelgroep is als schieten met losse flodders: je raakt nooit écht iets. Als je voor een specifiek blad of een website schrijft, is die doelgroep al grotendeels bepaald. Dat is handig, het enige wat jij hoeft te doen is je hierin te verdiepen en aan te voelen wat deze doelgroep interessant vindt. Je kunt niet iets schrijven wat iedereen goed, interessant of waar vindt. Voorkom dat je column in het verkeerde keelgat schiet en zorg dat je de juiste combinatie van medium + doelgroep + boodschap hebt.
Tenzij je een column schrijft over hele serieuze onderwerpen, is het altijd aan te raden om een column luchtig te houden. Een column is een korte tekst die vluchtig en makkelijk te lezen moet zijn. Maak je verhaal niet te ingewikkeld, ook niet als het een ingewikkeld onderwerp is. Let op je toon, gebruik alleen jargon wanneer je voor een gepaste doelgroep schrijft en voeg een vleugje humor toe.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.