Afbeelding

Bron Shutterstock

3 tips voor het schrijven van columns

Columns schrijven is een aardig toegankelijke vorm van schrijven. Toch moet je altijd oppassen voor valkuilen. We geven je 3 tips om de grootste valkuilen te vermijden.

1. Overdrijf niet

Een column is geen rubriek om al je persoonlijke leed of problemen te bespreken. Een column heeft wel vaak een persoonlijk randje, maar overdrijf dit niet. Overdrijven in een column is sowieso geen goed idee, te veel beeldende taal, metaforen en aangedikte meningen stoten lezers juist af. Houdt het luchtig, geef je tekst een persoonlijk randje en laat de inhoud voor zichzelf spreken.

2. Zoek je doelgroep

Je kunt niet voor iedereen schrijven. Als je actualiteiten bespreekt of je persoonlijke mening deelt, kun je er op rekenen dat lezers het niet met je eens zijn of commentaar hebben op je werk. Wil je dit voorkomen, denk dan goed na waar je je column plaatst en welke doelgroep er op dit platform zit.

3. Houd een duidelijke structuur aan 

Net als in alle andere genres, is het bij een column belangrijk om een goede structuur aan te houden. Bedenk van tevoren wat je invalshoek van de column is en wat de rode draad van je verhaal gaat zijn. Begin met een opvallende openingszin om de aandacht van de lezer te trekken, bijvoorbeeld een grappige anekdote of een opvallende observatie. 

In het middenstuk werk je je boodschap uit. Gebruik weloverwogen argumenten en duidelijke voorbeelden om je punt te maken. In het middenstuk ga je echt de ‘diepte’ in van je onderwerp: je bespreekt bijvoorbeeld een conflict of probleem.

In het laatste stuk van je column werk je naar je conclusie toe. Dit is een belangrijk gedeelte van je column. Probeer een open einde te vermijden: de lezer wil graag duidelijk hebben wat je boodschap was en welk standpunt je aanneemt. Wel kun je eindigen met een vraag gericht aan de lezer, om hem/haar aan het denken te zetten. De conclusie van je column moet in ieder geval een bepaalde emotie teweegbrengen. Denk om een goede, pakkende afsluitende zin die lekker blijft hangen bij je lezer.

Vind je columns schrijven interessant? Wellicht heb je dan ook interesse in de Schrijven Online-cursus ‘Bloggen’.