Hoe zet je een dronken iemand neer?

In het komende nummer van Schrijven Magazine legt Ton Rozeman uit dat verhalen vaak over verhalen gaan. Wat hij daarmee bedoelt?

Door Ton Rozeman

dronken personage gedragEen dronken iemand wil niet dronken lijken maar nuchter, misschien zelfs met zoveel overtuiging dat hij zelf gelooft dat hij nuchter is. Wil je een dronken iemand neerzetten, zet dan iemand neer die zichzelf vertelt dat hij nuchter is. 

Een oud iemand wil wellicht niet oud lijken maar jong, misschien zelfs met zoveel overtuiging dat ze zelf gelooft dat ze jong is. Wil je een oud iemand neerzetten, zet dan iemand neer die zichzelf vertelt dat ze jong is.

In de werkelijkheid zijn mensen er niet mee bezig dat iets op de werkelijkheid moet lijken, maar maken ze constant verhalen, beelden ze zich van alles in. Wil je dat het verhaal dat je schrijft op de werkelijkheid lijkt, laat dan zien dat mensen verhalen maken en zich van alles inbeelden.



Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN