Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Hoe schrijf je te(n) alle(n) tijde(n)? Redacteur Hans de Groot van Van Dale heeft het antwoord!
Het is: te allen tijde.
Ooit had het Nederlands (net als het Duits tegenwoordig nog) veel naamvallen. In de huidige taal gebruiken we die niet meer, maar in een aantal uitdrukkingen zie je er nog de sporen van:
de dichter des vaderlands
te elfder ure
de moeder aller oorlogen
Omdat we deze naamvallen niet meer in de gewone taal gebruiken, zijn veel mensen onzeker over de spelling van dergelijke uitdrukkingen. Kijk bij twijfel in het woordenboek.
Je kunt het jezelf een stuk gemakkelijker maken door dergelijke uitdrukkingen te mijden. Ze zijn meestal formeel en ouderwets en vaak is er een moderner alternatief beschikbaar. Schrijf in plaats van ‘te allen tijde’ bijvoorbeeld gewoon ‘altijd’. Dan omzeil je het hele probleem.
Je kunt te allen tijde bij me aankloppen.
Je kunt altijd bij me aankloppen.
Taaltip: Dat of wat?
Taaltip: gestrest of gestresst?
Taaltip: wordt of word?
Taalpolitie: Is het je wil of je wilt?
Elke week de nieuwste schrijf- en taaltips in je inbox ontvangen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.
Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!