Afbeelding

man

Pixabay

Hoe schrijf je een anthologie?

Een anthologie, ook wel een ‘bloemlezing’ genoemd, is een literaire verzameling van de beste of mooiste teksten uit proza en poëzie. Het bestaat veelal uit het werk van meerdere schrijvers maar het kan ook enkel het werk zijn van een schrijver beslaan. Heb je zelf nagedacht over het schrijven van een anthologie, maar weet je niet hoe je dit in zijn werk gaat zetten? Kelly Jensen, een ervaren redacteur van anthologieën, schreef in Writers Digest over het stappenplan van een anthologie schrijven. Schrijven Online geeft de stappen in beknopte stijl weer.  

 

Onderzoek doen

Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van bestaande anthologieën. Juist voordat je er zelf een gaat schrijven. Wanneer je een onderwerp voor je anthologie bedenkt, dan kan het zijn dat deze al bestaat. In dat geval kan je er wel inspiratie mee opdoen voor je eigen bloemlezing, en blijft er vanzelf een thema over dat nog niet verzameld is. Zodra je onderzoek hebt gedaan, is het tijd om je onderwerp te verfijnen door een duidelijke richting en invalshoek te creëren. 

Elevator pitch

Een welbekende methode om de sterkte van je ideeën te testen is een elevatorpitch. Als je een anthologie wil samenstellen, dan kun je van tevoren bij jezelf een elevatorpitch doen, en jezelf vragen stellen. Bijvoorbeeld: wat maakt mijn anthologie relevant? Waarom zal mijn anthologie het publiek bereiken? En wie wil ik een bijdrage laten leveren?

Uitlijning

Het uitlijnen van je anthologie geeft ruimte voor het nadenken over woordaantallen, de tijd die je gaat besteden aan de anthologie, het aantal mensen dat eraan bijdraagt en wat je ermee wil bereiken. Stel dat er een grote maatschappelijke discussie over je onderwerp gaande is, groeit de interesse voor het onderwerp van je anthologie, verwacht dan een grotere groep mensen te bereiken.

Bijdragen

Nadat je de anthologie in grote lijnen hebt uitgewerkt, is het tijd om na te denken over wie je een bijdrage wil laten leveren. Stel hierbij een lijst op met potentiële bijdragers. Het hoeft geen definitieve lijst te zijn, maar het is een goed startpunt. Wees niet bang om bekende mensen te contacteren en als bijdrager te vragen. Het geeft je een unieke kans om te netwerken en in contact te treden met een heleboel nieuwe mensen. 

Tot slot

Je moet je ervan bewust zijn dat een redacteur of uitgever je anthologie misschien in een ander format wil dan jij in gedachten hebt. Onthoud dat je anthologie er nooit precies zo uit zal zien dat als je eerst in gedachten had. Tijdens het samenstellen van een anthologie ervaar je veel obstakels en veranderingen, die ervoor zorgen dat het eindwerk altijd  wat anders is. 

Foto: Pixabay