Afbeelding
Guus Bauer
Guus Bauer
Je tot vervelens toe inlezen, check-dubbelcheck, vooral geen kennis etaleren – dat zijn volgens Guus Bauer zo wat basisingrediënten voor het schrijven van een historische fictie. In het oktobernummer van Schrijven Magazine geven we je alle ins en outs.
Het schrijven van een historische roman is een evenwichtsoefening tussen feit en fictie, tussen historisch informeren en literair onderhouden. De geschiedenis moet in dienst zijn van het verhaal, mag nooit de boventoon voeren. Is dat wel het geval dan krijg je de beruchte Wikipediaboeken, waarvan, soms bijna letterlijk, stukken tekst op het internet terug zijn te vinden. Dan wordt de geschiedenis opvulmateriaal, fragiel plamuur, hetgeen de consistentie van de roman niet ten goede komt. Een gedegen research is natuurlijk een voorwaarde. De schrijver moet zich tot vervelens aan toe inlezen, maar, en dat is wellicht het moeilijkste van een historische roman, mag die kennis beslist niet etaleren.
Benieuwd naar de andere tips en tricks van Guus Bauer? Je leest het in het oktobernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 september 16:00 uur een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.
Of werf een abonnee en krijg zelf cadeaus.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!